Кламер БГ - Новини: Тръмп самооцени високо ролята си в НАТО, но пак обърка баща си с дядо си

Тръмп самооцени високо ролята си в НАТО, но пак обърка баща си с дядо си

Свят

|
Ср, 03 Апр 2019г. 12:15ч.
Тръмп самооцени високо ролята си в НАТО, но пак обърка баща си с дядо си

Американският президент Доналд Тръмп коментира, че оказаният от него натиск върху страните членки на НАТО е поставил Алианса в по-добра позиция. Тръмп се срещна с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг във Вашингтон по повод 70-ата годишнина от създаването на Алианса.

Според американския президент преди встъпването му в длъжност страните членки на НАТО са се възползвали от щедростта на Съединените щати, но сега е ”щастлив“ от това, че държавите си плащат.

Вашингтон обвинява западните съюзници, че го оставят да поема най-голямата тежест за финансиране на организацията. Сред най-силно критикуваните е Германия, която може и да не изпълни поетия ангажимент да отдели 2% от своя БВП за отбрана до 2024 година.

Тръмп спомена за семейната си история на срещата със Столтенберг, но обърка баща си с дядо си, който е роден в Германия, предаде Асошиейтед прес.

Той настоя, че Германия трябва да харчи повече за отбрана, като каза, че "Германия, честно, не плаща полагащия й се дял", за да намали финансовия натиск над партньорите си от НАТО. След което заяви: "Изпитвам голямо уважение към Ангела (Меркел) и изпитвам голямо уважение към страната. Баща ми е германец, по-точно беше германец, роден на прекрасно място в Германия, и затова имам много добри чувства към Германия, но те не плащат колкото трябва да плащат", продължи президентът.

Всъщност, бащата на Тръмп - Фред, е роден в Ню Йорк през 1905 г., а дядо му Фридрих - в Германия, посочва Асошиейтед прес. Фридрих Тръмп е имигрирал в САЩ през 1885 г., когато е бил 16-годишен.

Според в. "Вашингтон пост" президентът прави тази грешка за баща си поне за трети път.

"САЩ плащат несъразмерно много за НАТО. Ние искаме единствено справедливост", каза президентът. И добави за пореден път, че би желал съюзниците от алианса да заделят над 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Ройтерс припомня, че миналата година Тръмп дори призова лидерите на НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 4 процента.

Йенс Столтенберг от своя страна благодари на Доналд Тръмп за "силния му ангажимент към НАТО, към нашия съюз и към нашата трансатлантическа връзка, и специално за силното му лидерство за споделяне на (финансовото) бреме", предаде ДПА.

Той каза, че откакто Тръмп е президент, разходите за отбрана на страните в НАТО се увеличават. "Сега правим заедно повече, отколкото беше направено за много, много години", продължи Столтенберг.

Срещата между двамата предшестваше днешната среща на министрите на външните работи на страните в НАТО. Един от основните въпроси, които те ще разискват, е разходите за отбрана на всяка страна да достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт.

mediapool.bg