Кламер БГ - Новини: Тръмп обмислял да прати посланик в Москва своя спецемисар за Северна Корея

Тръмп обмислял да прати посланик в Москва своя спецемисар за Северна Корея

Свят

|
Вт, 13 Авг 2019г. 12:09ч.
Тръмп обмислял да прати посланик в Москва своя спецемисар за Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да назначи за нов посланик в Русия американския специален представител за Северна Корея Стивън Бигън, съобщи Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Бигън знае руски език, по-рано е работил в концерна "Форд" и е отговарял за връзките му с властите на други държави.

Сегашният руски посланик в Москва Джон Хънтсман неочаквано подаде оставка миналата седмица и ще се оттегли през октомври след само две години на поста.

Преди няколко дни информационният портал "Вокс нюз" първи съобщи, че Бигън е вероятният избор на Тръмп за овакантеното от Хънтсман място. Самият Бигън, запитан за твърдението на "Вокс", отклони въпроса.

Според Ройтерс, ако Бигън, който е смятан за експерт по Русия, отиде посланик там, това би оставило очевидна празнина в усилията на Вашингтон да поднови преговорите със Северна Корея с цел да я убеди да се откаже от ядрения си арсенал, което е политически приоритет за Тръмп.

Сред другите евентуални имена, спрягани за ключовия посланически пост в Москва, е и сегашният посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, но вестник "Уолстрийт джърнъл", цитирайки "лице, приближено до него", писа, че Гренел не бил заинтересован от тази дъжност.

mediapool.bg