Кламер БГ - Новини: Тръмп обмисля да назначи бивш сенатор демократ за министър на отбраната

Тръмп обмисля да назначи бивш сенатор демократ за министър на отбраната

Свят

|
Пет, 04 Ян 2019г. 14:00ч.
Тръмп обмисля да назначи бивш сенатор демократ за министър на отбраната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да назначи бившия сенатор демократ Джим Уеб за нов министър на отбраната, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Като се позовава на анонимен представител на правителството на Тръмп, американският всекидневник отбелязва, че вицепрезидентът Майк Пенс и изпълняващият длъжността началник на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни са установили контакт с Уеб.

Досегашният министър на отбраната Джим Матис подаде оставка след изненадващите решения на президента да изтегли американските войници от Сирия и половината от контингента от Афганистан.

72-годишният Джим Уеб е и бивш министър на военноморските сили при президента републиканец Роналд Рейгън. Ветеран от войната във Виетнам, той е получавал военни отличия. Уеб освен това е автор на 10 книги и е журналист и режисьор, печелил награда "Еми".

Според "Ню Йорк таймс" тази номинация би позволила на Тръмп да заобиколи "по-твърдолинейни републиканци, чиито имена са споменавани" като възможни приемници на Матис.

Сред тях са сенаторите Том Котън и Линдзи Греъм, както и бившият им колега Джим Талънт.

mediapool.bg