Кламер БГ - Новини: Тръмп може да се върне към публичните си изяви в събота

Тръмп може да се върне към публичните си изяви в събота

Свят

|
Пет, 09 Окт 2020г. 13:20ч.
Тръмп може да се върне към публичните си изяви в събота

Американският президент Доналд Тръмп, който бе диагностициран с коронавирус миналата седмица, може да се върне към публичните си изяви още в събота. Това става ясно от съобщение на лекаря му Шон Конли, публикувано на страницата на Белия дом. В него медикът заявява, че президентът отговаря много добре на приложената му терапия.

"В събота ще станат десет дни от поставянето на диагнозата и въз основа на траекторията на разширената диагностика, направена от екипа, смятам, че тогава президентът може да се върне към публичните си ангажименти без риск", пише Конли.

Експерти обаче коментират, че предизборните срещи могат да бъдат рискови. В повечето случаи те се провеждат в закрити пространства в присъствието на стотици хора.

Самият Тръмп каза, че иска да се опита да свика предизборен митинг в щата Флорида в събота и добави: "Ако имаме достатъчно време да го организираме", предаде Асошиейтед прес.

Той съобщи също, че може да свика предизборен митинг на следващата вечер в Пенсилвания.

Пред телевизия "Фокс нюз ченъл" Тръмп изрази желание да възобнови предизборните си прояви и то само часове след като неговият лекар каза, че очаква президентът да се върне без риск към обществените си ангажименти още в събота.

Тръмп гори от желание да се върне към предизборните си прояви и да даде тласък на кампанията си, която губи скорост според националните допитвания.

Тръмп каза, че очаква днес да му бъде направен още един тест, седмица след като постъпи във военномедицинския център "Уолтър Рийд" и остана там три дни на лечение.

Пелоси иска комисия в Конгреса за здравето на президента

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси предприе вчера законови стъпки за създаването на комисия в Конгреса, която да определи дали президентът Доналд Тръмп е годен да изпълнява длъжността си, предаде Асошиейтед прес.

Действията на Пелоси се основават на 25-ата поправка на американската конституция, според която правомощията на президента се прехвърлят на вицепрезидента в случай на смърт или неспособност за изпълняване на задълженията.

Броени седмици преди президентските избори в САЩ на 3 ноември Пелоси изрази тревога, че Тръмп показва признаци на "откъсване от реалността" и заяви, че той трябва да разкрие повече информация за здравословното си състояние. Тя се фокусира върху "странната публикация" на президента в Туитър, в която той заяви, че преустановява обсъжданията за нов помощен пакет заради коронавируса. Пелоси заяви също така, че американците имат право да знаят кога точно се е заразил президентът с коронавируса.

"Обществото трябва да бъде осведомено за здравословното състояние на президента", изтъкна Пелоси, преди да се позове на 25-ата поправка на конституцията, която съдържа клауза, позволяваща президентът да бъде отстранен от длъжност против волята му в случай на физическа или умствена неспособност да изпълнява своите задължения.

Тръмп бързо реагира в Туитър на действията на Пелоси.

"Лудата Нанси е тази, която трябва да бъде прегледана. Не я наричат Лудата без причина!", написа американският президент в социалната мрежа.

Конгресът в момента не е в законодателна сесия, така че е малко вероятно да се стигне до каквото и да е сериозно разглеждане на мярката, камо ли до гласуване в Камарата на представителите или Сената. Но законопроектът на Пелоси служи като политически инструмент за повдигане на въпроси за здравословното състояние на Тръмп в момент, когато Белият дом е засегнат от силно разпространение на заразата сред висши сътрудници на президента, служители и посетители, включително сенатори, посочва британският в. "Индипендънт".

Смайващо признание

Същевременно лидерът на мнозинството на републиканците в Сената Мич Макконъл направи смайващо признание, като каза, че е спрял да ходи в Белия дом преди два месеца, защото не бил съгласен с действащия там протокол във връзка с коронавируса.

"Моето впечатление беше, че техният подход в тази посока беше различен от моя и от това, което настоявах да правим в Сената, а именно да се носи маска и да се спазва социална дистанция", заяви Макконъл.

Разпространението на коронавируса в Белия дом вече е засегнало над 20 човека и се трупат все повече доказателства, че правителството не е направило почти нищо, за да предотврати или да ограничи предаването на заразата, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Месеци наред Тръмп омаловажаваше заплахата от вируса и пренебрегваше основните предпазни мерки като носенето на маска или спазването на определено разстояние от другите хора. А на няколко събития миналата седмица служители на Белия дом не изпълниха препоръките, давани от учените, местните власти и Центъра за контрол и превенция на болестите, за ограничаване на заразата, дори след като президентът беше дал положителна проба за коронавирус, отбелязва вестникът.

mediapool.bg