Кламер БГ - Новини: Талибаните назначиха нов преговарящ за конфликта в Афганистан

Талибаните назначиха нов преговарящ за конфликта в Афганистан

Свят

|
Пет, 25 Ян 2019г. 13:52ч.
Талибаните назначиха нов преговарящ за конфликта в Афганистан

Съоснователят на движението на талибаните молла Абдул Гани Барадар е назначен за ръководител на политическото бюро на талибаните в Доха, където от понеделник се водят преговори с американски представители за прекратяване на 17-годишния конфликт в Афганистан, предаде Франс прес.

"Уважаемият молла Абдул Гани Барадар беше назначен за шеф на политическото бюро. Тази мярка бе взета, за да се активизира и управлява правилно преговорният процес със САЩ, който е в ход. Талибанският екип ще продължи да преговаря със САЩ", каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Вчера талибаните съобщиха, че от четири дни преговарят в Доха с американските представители. Засега не е известно дали разговорите ще продължат и днес.

Продължителността на тези дискусии дава надежди, че е възможно договаряне, проправящо път към същински мирни преговори. Във вторник Вашингтон потвърди, че специалният пратеник за Афганистан Залмай Халилзад преговаря в Катар с представители на талибаните и оттогава американската страна не е коментирала темата.

Афганистанските власти се оплакаха, че талибаните упорито ги изключват от дискусиите и подчертаха, че всяко споразумение ще изисква тяхното одобрение.

Барадар, някога втори в йерархията на ислямистките бунтовници, основава движението на талибаните заедно с лидера му молла Омар, починал през 2013 г. Арестуван в Пакистан през 2010 г. при операция, за която тогава се смяташе, че е нанесла фатален удар на движението, през октомври миналата година Барадар беше освободен след първата среща в Доха със Залмай Халилзад.

Освен назначаването на молла Барадар са извършени множество други промени във военната и цивилната структури на движението, посочиха в комюнике талибаните без повече уточнения.

mediapool.bg