Кламер БГ - Новини: Тайфунът Хагибис взе поне 21 жертви в Япония

Тайфунът Хагибис взе поне 21 жертви в Япония

Свят

|
Нед, 13 Окт 2019г. 15:53ч.
Тайфунът Хагибис взе поне 21 жертви в Япония

Най-малко 21 души са загинали и 16 са в неизвестност при преминаването на мощния тайфун Хагибис в събота през източната и централната част на Япония, южно от Токио, причинявайки тежки наводнения и свлачища, преди да продължи на север.

Тайфунът потопи панамски товарен кораб, хвърлил котва в Токийския залив. Двама от 12-те членове на екипажа са загинали и шестима са обявени за изчезнали. Четирима бяха спасени.

Япония мобилизира 27 хиляди военни и спасители за справяне с пораженията от най-силната буря през последните години в страната.

Хагибис донесе безпрецедентни по количество валежи, по думите на японски метеоролози, и предизвика смъртоносни наводнения и свлачища.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Хора бяха погребани под земните маси или се удавиха в наводнените си домове и в отнесени от придошли води автомобили.

В централната префектура Нагано вода е погълнала известните японски влакове стрела, докато хеликоптери се опитват да спасят хора от покривите на домовете им.

Сн. ЕПА/БГНЕС

В град Кавагое, северно от Токио, аварийни екипи използват лодки, за да измъкнат хора, попаднали в капан в дом за възрастни.

Тайфунът предизвика общо 48 свлачища в 12 префектури. Около 400 хиляди домове са без ток, а 14 000 - без вода, съобщи правителственият говорител Йошихиде Суга. Правителството прави всичко по силите си, за да организира спасително-издирвателни операции, добави той. Отменени са влакове и близо 800 полета.

Заради бурята бяха отменени и някои от мачовете от Световната купа по ръгби и срещата между Япония и Шотландия ще се състои в неделя.

Около 7.3 милиона японци бяха призовани вчера от властите да се евакуират, предаде Франс прес.

mediapool.bg