Кламер БГ - Новини: Съперници на Лукашенко се обединяват зад обща кандидатура за президент

Съперници на Лукашенко се обединяват зад обща кандидатура за президент

Свят

|
Пет, 17 Юли 2020г. 13:30ч.
Съперници на Лукашенко се обединяват зад обща кандидатура за президент

Предизборните щабове на кандидата за президент на Беларус Светлана Тихановска, както и на нерегистрираните за участие в изборите на 9 август Валерий Цепкало и Виктор Бабарико взеха решение да обединят усилията си в изборната надпревара, предаде Ройтерс.

Двамата отпаднали от изборите кандидати ще подкрепят кандидатурата на Светлана Тихановска - съпруга на популярния опозиционен блогър Сергей Тихановски.

"Обединяваме усилията си", съобщи днес пресслужбата на предизборния щаб на Бабарико.

Предизборните им щабове на Цепкало и на Бабарико са формулирали пет основни принципа на съвместна предизборна кампания, въз основа на които ще се гради сътрудничеството. Сред тях са призив към всички граждани да участват в президентските избори и искане към властите да освободят всички "арестувани по политически и икономически мотиви, като им бъде предоставено правото за преразглеждане на делата им от независими съдилища".

Стотици хора протестираха във вторник в столицата Минск, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира двама от съперниците на настоящия президент като кандидати на изборите идния месец. С това решение беларуската ЦИК на практика предреши победата на Лукашенко, който е на власт от 26 години и се бори за шести пореден мандат, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg