Кламер БГ - Новини: Съветник на Белия дом ще обясни в Москва отказа от ядрения договор

Съветник на Белия дом ще обясни в Москва отказа от ядрения договор

Свят

|
Пон, 22 Окт 2018г. 16:57ч.
Съветник на Белия дом ще обясни в Москва отказа от ядрения договор

Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън обсъжда в Москва със секретаря на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев проблемите на международната сигурност и двустранното сътрудничество в тази област, съобщи прессекретарят на Патрушев Евгений Аношин, цитиран от ТАСС.

Срещата е започнала около 11 ч. местно време и е закрита за медиите.

Асошиейтед прес отбелязва, че посещението на Болтън е било планирано предварително и е добило нова посока, след като в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че планира да оттегли страната си от Договора за премахване на ядрените оръжия със среден и малък обсег с Русия, сключен през 1987 г.

Болтън, смятан за представител на "ястребите" в правителството на Тръмп, ще се срещне тази вечер с руския външен министър Сергей Лавров. В двудневното посещение на съветника в Москва е предвидена негова среща и с руския президент Владимир Путин, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че тя няма да се състои днес, отбелязва Франс прес.

Руски представители очакват Болтън да даде разяснения за позицията на Вашингтон по договора за ядрените оръжия.

Песков заяви, че евентуално излизане на САЩ от договора "ще направи света по-опасен". Той каза, че очаква обяснения от Вашингтон и отрече американските обвинения, че Москва нарушава договора. Намеренията за оттегляне от договора буди много силно безпокойство, изтъкна той и увери, че Русия "никога няма да нападне никого първа".

На пресконференция Лавров също каза, че очаква изясняване на официалната американска позиция. "Ако Джон Болтън е готов да направи това, ние ще преценим ситуацията", добави той.

Според британския в. "Гардиън" именно Болтън е оказал натиск върху президента Тръмп за оттегляне на САЩ от договора с Русия. Вестникът посочва, че пак той блокирал каквито и да било преговори за удължаване на изтичащия през 2021 г. Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ).

mediapool.bg