Кламер БГ - Новини: Според Полша НАТО има три години да се подготви за война с Русия

Според Полша НАТО има три години да се подготви за война с Русия

Свят

|
Нед, 03 Дек 2023г. 11:06ч.
Според Полша НАТО има три години да се подготви за война с Русия

Снимка: Архив

Ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Сивера смята, че страните от източния фланг на НАТО имат само три години, за да се подготвят за руска атака.

Според украинското издание NV ("Ново време"), цитирано от БГНЕС, той е казал това в интервю за полското издание Nasz Dziennik, отговаряйки на въпроса дали е съгласен с изявлението на Германския съвет за външни отношения, че Русия може да атакува страни от НАТО и те имат от 5 до 9 години да се подготвят за това.

Сивера по-специално отбеляза, че този анализ съвпада с американските изследвания, но времевата рамка, посочена от германските анализатори, е "твърде оптимистична". "Ако искаме да избегнем война, страните от НАТО на източния фланг трябва да приемат по-кратък, тригодишен времеви хоризонт, за да се подготвят за конфронтация. Това е времето, когато трябва да се изградят способности на източния фланг, които биха изпратили ясен сигнал за възпиране срещу агресията", каза ръководителят на полското Бюро за национална сигурност. Според него руската военна промишленост работи на три смени и може да изгради своя потенциал през следващите три години.

Според оценката на Германския съвет за външни отношения Русия ще се нуждае от 6 до 10 години след края на войната в Украйна, за да пренасочи текущото си производство към възстановяване на армията си и да възстанови армията си до точката, в която може да се осмели да атакува НАТО, припомня украинската агенция УНИАН. Германски експерти смятат, че НАТО трябва да постигне боеспособност в рамките на 5-9 девет години, за да може да предпази Русия от война.

През октомври президентът Владимир Зеленски каза, че Русия ще атакува балтийските държави през 2028 г., ако сега й бъде дадена пауза във войната. Според него през това време агресорът ще възстанови нападателния си потенциал. Той подчерта, че Русия търси възможности да замрази ситуацията и да се адаптира, прави изводи от грешките си и се готви да продължи напред. А президентът на Чехия Петр Павел каза, че Русия ще има нужда от поне 5-7 години, за да възстанови напълно боеспособността си след края на войната в Украйна.

mediapool.bg