Кламер БГ - Новини: Според Нетаняху Иран има таен обект за складиране на ядрени оръжия, Техеран отрича

Според Нетаняху Иран има таен обект за складиране на ядрени оръжия, Техеран отрича

Свят

|
Пет, 28 Септ 2018г. 14:28ч.
Според Нетаняху Иран има таен обект за складиране на ядрени оръжия, Техеран отрича

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви снощи пред Общото събрание на ООН, че Иран разполага с таен обект за складиране на ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Нетаняху показа карти и снимки на обекта, който по думите му се намира в селището Туркузабад край Техеран. Израел е предоставил информация за това място на Международната агенция за атомна енергия и на някои разузнавателни служби, отбеляза той.

Обектът, по думите му, се използва за "складиране на огромни количества оборудване и материали от тайната програма за оръжия на Иран".

Нетаняху обвини европейските страни, че правят отстъпки на Иран, като опитват да подновят търговията с него, въпреки ядрените му дейности. "Нищо ли не са научили тези европейски лидери от историята? Ще се събудят ли някога", попита той.

В отговор на обвинението в профила си в Туитър иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че Израел тайно разработва ядрено оръжие.

По думите на Зариф нищо не скрива този факт, че "Израел е единственият режим в нашия регион със "секретна" и "недекларирана" програма за разработка на ядрено оръжие. Дойде време Израел да се осъзнае и да разкрие на международните експерти своята незаконна програма за разработване на ядрено оръжие".

Говорителят на иранското външно министерство Бахран Гасеми отхвърли твърденията на израелския премиер веднага след речта му в Ню Йорк, предаде ДПА.

Зариф пък каза, че "Нетаняху е длъжен да обясни как Израел, който е единствената страна, притежаваща ядрено оръжие в Близкия изток, може да повдига такива нагли обвинения срещу една държава, чиято ядрена програма е била определена неколкократно за мирна от Международната агенция за атомна енергия".

mediapool.bg