Кламер БГ - Новини: Светлана Алексиевич е в Берлин по покана на Германската служба за академичен обмен

Светлана Алексиевич е в Берлин по покана на Германската служба за академичен обмен

Свят

|
Вт, 29 Септ 2020г. 15:48ч.
Светлана Алексиевич е в Берлин по покана на Германската служба за академичен обмен

Нобеловият лауреат и член на президиума на Координационния съвет на беларуската опозиция Светлана Алексиевич е в Берлин по покана на на Германската служба за академичен обмен (ДААД). Това съобщил пред ТАСС представител на ДААД.

"Да, Алексиевич е в Берлин по покана на Берлинската програма на службата за хора на изкуството, като наред с другото тя е там и за да работи по нова публикация", съобщи той. Представителят на ДААД припомни, че през 2011 г. Алексиевич е била около една година в германската столица като стипендиант на същата програма.

Това е една от най-авторитетните в света стипендиантски програми за хора от области като изобразителното изкуство, литературата, музиката и киното, поясни ДААД. По нея от 1963 г. ежегодно се отпускат по около 20 стипендии. Обикновено участниците получават възможност в продължение на година да живеят в германската столица и да се занимават с изкуство.

По-рано порталът tut.by съобщи, като се позова на човек от обкръжението на Алексиевич, че тя е заминала за Германия по лични причини и във връзка с писателската си дейност, както и че има планирани срещи и възнамерява да участва в панаир на книгата в Швеция, но завръщането й в Беларус ще зависи от развоя на събитията там.

Създаването на Координационния съвет на беларуската опозиция беше инициирано на 14 август от бившия кандидат-президент Светлана Тихановска, която не призна резултатите от произведените пет дни по-рано избори, на които президентът Александър Лукашенко бе обявен за победител. Впоследствие съветът си избра президиум от седем души.

От тях петима са задържани или се намират в чужбина. В Беларус останаха на свобода само Светлана Алексиевич и членът на стачния комитет в Минския тракторен завод Сергей Дилевски. Алексиевич освен това беше извикана на разговор в Следствения комитет на Беларус.

mediapool.bg