Кламер БГ - Новини: САЩ ще разположат 500 военни в Литва за шест месеца

САЩ ще разположат 500 военни в Литва за шест месеца

Свят

|
Четв, 26 Септ 2019г. 12:34ч.
САЩ ще разположат 500 военни в Литва за шест месеца

САЩ ще изпратят през октомври 500 военни в Литва за срок от шест месеца, съобщи Ройтерс.

"Посланието е, че силите на САЩ могат да дойдат когато, където и в каквато численост са необходими", каза пред Ройтерс литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис.

Целта на разполагането на този контингент е да бъдат засилени позициите на НАТО срещу руското военно присъствие в региона, отбеляза Асошиейтед прес.

САЩ инвестират в Европа, за да възпрат евентуална агресия от страна на Русия, правейки разходи за военни обучения, модернизиране на бази и разполагане на американско военно оборудване. Но същевременно президентът Доналд Тръмп призовава европейските си съюзници да харчат повече за отбрана, отбеляза Ройтерс.

Москва казва, че няма намерение да нахлува в балтийските страни и Полша и обвинява НАТО, че дестабилизира Европа, като разполага войски близо до границите на Русия.

Съюзнически войски от Великобритания, Канада, Франция и Германия са разполагани на ротационен принцип в Полша, Литва, Латвия и Естония, откакто Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 г.

Освен войници, новият американски контингент ще включва 30 танка "Ейбрамс", 25 бронирани машини "Брадли" и 70 други автомобила.

mediapool.bg