Кламер БГ - Новини: САЩ призоваха света да скъса дипломатически отношения с Пхенян

САЩ призоваха света да скъса дипломатически отношения с Пхенян

Свят

|
Четв, 30 Ноем 2017г. 08:14ч.
САЩ призоваха света да скъса дипломатически отношения с Пхенян

САЩ призоваха всички страни да скъсат дипломатическите и да преустановят търговията със Северна Корея, заяви американският посланик в ООН Ники Хейли, цитирана от Франс прес.

С последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета във вторник Северна Корея "избра агресията" пред мирния процес, каза тя и допълни, че САЩ призовават Китай да преустанови доставките на петрол за съседката си.

"Никога не сме искали война със Северна Корея и днес не търсим такава. Но ако избухне война, това ще е заради продължаващите агресивни действия", допълни Хейли на извънредно заседание на Съвета за сигурност, предаде Ройтерс.

По думите ѝ "ако избухне война, не си правете илюзии, севернокорейският режим ще бъде напълно унищожен".

Заместник-генералният секретар по политическите въпроси на ООН Джефри Фелтман заяви на заседанието, че се е срещнал с посланика на Пхенян в световната организация и го е предупредил, че страната му трябва "да се въздържа от предприемане на по-нататъшни дестабилизиращи стъпки".

"На срещата подчертах, че няма нищо по-опасно за мира и сигурността в света от това, което се случва в момента на Корейския полуостров", добави Фелтман.

mediapool.bg