Кламер БГ - Новини: САЩ и Мексико се разбраха за мигрантите, Тръмп се отказа от митата

САЩ и Мексико се разбраха за мигрантите, Тръмп се отказа от митата

Свят

|
Нед, 09 Юни 2019г. 09:53ч.
САЩ и Мексико се разбраха за мигрантите, Тръмп се отказа от митата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Мексико са постигнали съгласие по въпроса за незаконната миграция. Той каза, че планираните мита от 5% върху мексиканския износ няма да бъдат въведени.

"САЩ и Мексико постигнаха споразумение. Митата, предвидени да влязат в сила от американска страна срещу Мексико, са отменени за неопределено време", написа Тръмп в Туитър.

Той допълни, че в скоро време ще бъдат публикувани детайли за сделката. По думите му Мексико ще вземе "силни мерки, за да спре миграционния поток през страната по посока на южноамериканската граница".

"Това ще позволи да се намали до голяма степен, или да се елиминира, незаконната имиграция, идваща от Мексико в САЩ", посочва Тръмп.

I am pleased to inform you that The United States of America has reached a signed agreement with Mexico. The Tariffs scheduled to be implemented by the U.S. on Monday, against Mexico, are hereby indefinitely suspended. Mexico, in turn, has agreed to take strong measures to....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 8, 2019

Сделката между САЩ и Мексико бе постигната по време на посещението на мексиканския външен министър Марсело Ебрард във Вашингтон. Министърът потвърди, че САЩ няма да наложи планираните мита от понеделник. Ебрард благодари на всички, които са помогнали да "се покаже величието на Мексико".

Тръмп заплашваше да въведе мита срещу Мексико първо от 5 процента, а прогресивно те трябваше да бъдат увеличени до 25 процента през октомври. Сега Мексико гарантира, че ще предприеме безпрецедентни мерки за борба с незаконната имиграция. Мерките включватразполагане на мексиканската национална гвардия по границата. Страната обещава да предприеме решителни мерки за разбиване на мрежите от трафиканти на хора.

Президентът на Мексико Андрес Обрадор обяви, че е доволен, че американските мита са били избегнати.

mediapool.bg