Кламер БГ - Новини: САЩ и Канада въведоха нови санкции срещу Русия

САЩ и Канада въведоха нови санкции срещу Русия

Свят

|
Съб, 16 Март 2019г. 16:14ч.
САЩ и Канада въведоха нови санкции срещу Русия

САЩ, в съгласие с Европейския съюз, Австралия и Канада, наложиха нови санкции срещу руски физически и юридически лица заради "продължаването на агресията им" срещу Украйна, предаде Франс прес.

Под ударите на санкциите попаднаха шестима руснаци и осем компании, сред които оръжейни. Те са включени в черния списък заради атаката срещу украински кораби в Керченския проток край Крим през ноември 2018 г. и заради подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Четирима от шестимата руснаци са от Националната служба за гранична охрана и на бреговата охрана, които са замесени в атаката срещу трите украински кораба в Керченския проток.

Това са Генадий Медведев - заместник-началник на граничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, контраадмирал Сергей Станкевич - началник на граничния отдел на ФСБ за Крим, Руслан Ромашкин – началник на ФСБ за Крим и Севастопол, Андрей Шеин - заместник-началник на кабинета за граничното управление , Алексей Найденко -заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Донецката народна република, призната само от Москва, и Владимир Висоцки - секретар на ЦИК на Донецката република, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Новите компании, които са включени в черния списъкна САЩ са -

завод "Фиолент", концерн "Океанприбор", "Судокомпозит", "Нови проекти", "Звезда", "Консул Строй", зеленодолския завод "Горки" и корабостроителницата в Ярославъл, посочва ТАСС.

Санкциите предвиждат замразяване на авоари и забрана за търгуване със санкционираните.

"Призоваваме Русия да върне на Украйна конфискуваните кораби и да освободи задържаните членове на екипажа и да спазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се казва в изявление на Държавния департамент.

Двадесетте и четирима украински моряци са в руски арест след инцидента в Керченския проток.

В изявлението на департамента се припомня, че откакто "Русия е започнала кампанията си на агресия срещу Украйна" и окупацията на полуостров Крим, САЩ и техните трансатлантически партньори "показаха твърдото си противопоставяне на незаконните руски дейности, в това число и атаката в Керченския проток".

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че Канада е внесла в списъка си с антируски санкции 114 физически лица и 15 компании. Агенцията се позовава на изявление на канадската външна министърка Кристия Фрийланд.

В частност под канадските санкции попадат ръководителят на руската държавна нефтена компания "Роснефт" Игор Сечин, ръководителят на банката ВТБ Андрей Костин, бизнесменът Игор Ротенберг, пълномощният представител на руския президент в Южния федерален окръг на Руската федерация Владимир Устинов и директорът на руската гвардия Росгвардия Виктор Золотов.

В санкционния списък попадат и компаниите "Туполев", МиГ и "Сухой".

mediapool.bg