Кламер БГ - Новини: САЩ готвят преки преговори с йеменските бунтовници

САЩ готвят преки преговори с йеменските бунтовници

Свят

|
Четв, 29 Авг 2019г. 12:57ч.
САЩ готвят преки преговори с йеменските бунтовници

Съединените щати подготвят преки преговори с йеменските бунтовници хуси, пише американският вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес. С преговорите Вашингтон ще се опита да сложи край на войната в Йемен, в която загинаха хиляди.

Американската инициатива е в отговор на зачестилите атаки на хусите с ракети и дронове срещу Саудитска Арабия.

"Съединените щати се опитват да подтикнат Саудитска Арабия да вземе участие в тайни преговори в Оман с лидерите на хусите, за да се договори спиране на огъня в Йемен", пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на добре информирани служители.

Американското издание изтъква, че във Вашингтон се засилват опасенията, че Рияд няма сериозно намерение да сложи край на конфликта в Йемен.

По времето на президента Барак Обама американски служители имаха за кратко контакти с хусите през юни 2015 г.

Очаква се тази седмица във Вашингтон да има срещи на американски служители с ръководни фигури от Саудитска Арабия, за да се насърчи дипломатическото уреждане на йеменския конфликт.

Войната в Йемен започна през 2014 г. с офанзива на хусите срещу правителството, при която бунтовниците превзеха столицата Сана. През 2015 г. в конфликта на страната на йеменското правителство се включи военна коалиция, предвождана от Саудитска Арабия.

mediapool.bg