Кламер БГ - Новини: Руснаци полудяха за селфита на отровното езеро "Сибирски Малдиви" до ТЕЦ-5 (Снимки)

Руснаци полудяха за селфита на отровното езеро "Сибирски Малдиви" до ТЕЦ-5 (Снимки)

Свят

|
Ср, 10 Юли 2019г. 17:46ч.
Руснаци полудяха за селфита на отровното езеро "Сибирски Малдиви" до ТЕЦ-5 (Снимки)

Руска електроцентрала предупреди потребителите на Инстаграм да не плуват в омайно тюркоазеното езеро, известно като "Новосибирски Малдиви", тъй като в действителност то е резервоар за промишлени отпадъци, пълно с опасни метални оксиди.

Независимо от предупрежденията, че изкуственият водоем съдържа калциеви соли и други метални оксиди, той остава популярно място за селфита, сватбени тържества и фотосесии в оскъдно облекло, пише британският в. "Гардиан".

Миналата седмица нашият водоем за отпадъци стана знаменитост в социалните мрежи, съобщи през юни сибирската ТЕЦ-5, предупреждавайки потенциалните посетители да не пият вода и че дори контактът на кожата с водата може да доведе до алергични реакции.

Въпреки това социалните мрежи бяха препълнени със снимки на жени по бикини, излегнати по прашните брегове на езерото, както и на хора, плуващи върху надуваеми еднорози по лазурните води.

Езерото не е оградено с нищо, а на пътя към него няма дори и знак "Влизането забранено".

Водоемът е всъщност резервоар, който се пълни с техническа вода, съдържаща разтворени калциеви соли и оксиди на различни метали, поради което водата се оцветява в лазурно синьо.

Някои от потребителите се шегуват, че водата имала вкус на варовик или че е сладка.

Фотограф, цитиран от изданието "Сайбириън таймс", твърди, че водата мирише на препарат за пране. Както съобщи компанията, водородният показател (pH) на водата е по-висок от 8.

Изкуственият водоем съдържа пепел и шлаки от изгорелите кафяви въглища на намиращата се на брега му електроцентрала, която снабдява с електричество град Новосибирск. Тя се построена през 1970-те и е най-голямата ТЕЦ в Сибир.

От там предупредиха, че плувците може и да не могат да се измъкнат от опасните води, тъй като дъното на водоема е кално и излизането от резервоара без помощ е практически невъзможно.

Невероятният интерес на местните жители накара компанията да предупреди и че разходката по брега е като разходка във военен полигон – опасна и нежелателна.

Затова много настоятелно молим онези, които търсят селфита, да не паднат във водоема, призова компанията, с което обаче привлече още повече посетители. "Новосибирските Малдиви", наричани още "Отровното езеро", се сдоби и с фен страница, в която са поместени над 200 снимки.

Един от потребителите пише, че плуването в езерото не е опасно. "На сутринта краката ми бяха малко зачервени и два дни се чесах, но после всичко мина", разказва той.

Млада жена на име Марина пък е публикувала в мрежата снимка от много специална за нея фотосесия, на която тя позира със сватбена рокля в обятията на любимия си и споделя: "Щастието ми е безпределно. Колко отдавна исках такава нежна, чувствена, запомняща се #lovestory."

Друг потребител пише, че посетителите на езерото са станали толкова много, че местните крадци започнали да им разбиват колите, докато те си правят снимки.

mediapool.bg