Кламер БГ - Новини: Руска космонавтка излетя с кораба на SpaceX въпреки войната в Украйна

Руска космонавтка излетя с кораба на SpaceX въпреки войната в Украйна

Свят

|
Четв, 06 Окт 2022г. 14:27ч.
Руска космонавтка излетя с кораба на SpaceX въпреки войната в Украйна

Анна Кикина, снимка: NASA

Космическият кораб Crew Dragon на частната компания

SpaceX стартира от космическия център "Кенеди" във Флорида с четиричленен екипаж, включващ руски космонавт. Той

трябва да отведе до Международната космическа станция (МКС) четиримата космонавти, сред които рускинята Анна Кикина. НАСА предава пряко мисията, която има важно символично значение в разгара на войната в Украйна.

Стартът първоначално бе планиран за 3 октомври, но бе отложен заради урагана Иън, разразил се в щата Флорида.

Освен Кикина, в екипажа участват японецът Коичи Ваката от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) и двама американски астронавти - Никол Ман и Джош Касада,

Пускът на ракетата -носител беше в сряда, 12 ч. место време. Корабът достигна орбита 12 минути след изстрелването му и продължава да се движи по орбита, а автоматичното му скачване с МКС трябва да стане 29 часа след старта, в 16.57 ч. в четвъртък.

Преди две седмици американски астронавт излетя с руската ракета "Союз" за орбиталната платформа.

По план екипажът трябва да остане на МКС около 150 дни и да се върне на Земята през март догодина.

За първи път от 20 години руски космонавт излетя от САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Анна Кикина е първият руски космонавт, който лети на космическия кораб Crew Dragon, собственост на компанията SpaceX. Това става благодарение на сключено през месец юли т.г. споразумение между "Роскосмос" и НАСА за съвместни полети. Документът бе подписан въпреки изострените отношения заради руското нашествие в Украйна.

Съгласно договора в състава на основния екипаж на полета на кораба "Союз МС-22", осъществен през септември от космодрума Байконур, бе американският астронавт Франсиско Рубио заедно с руските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин.

Обезпечаването на дейността на МКС остана една от малкото области на сътрудничество между САЩ и Русия след началото на руската война в Украйна.

Сергей Крикальов, ръководител на пилотираната космическа програма на "Роскосмос", заяви на брифинг след старта на Crew Dragon, че това събитие е "нова фаза в нашето сътрудничество" със САЩ, напомняйки за историческата мисия "Apollo-Союз" от 1975 г., станала символ на разреждане на напрежението в разгара на Студената война.

Крикальов, който е бивш космонавт и е уважаван от американските си колеги, има заслуги за продължаването на дълго планираната програма на съвместни полети. По -рано тази година бившият директор на руската държавна корпорация "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заплаши да прекрати сътрудничеството и да остави МКС да се разбие над американска или европейска територия. Рогозин бе уволнен от поста с указ на президента Путин през юли т.г.

Русия обяви това лято, че иска да изостави МКС "след 2024 г." и да създаде своя собствена космическа станция, без да посочва кога точно ще се случи това.

Крикальов изрази надежда МКС да продължи да работи и след 2024 г. В сряда той коментира пред репортери, че Русия възнамерява да изгради нова космическа станция и е започнала предварителна подготовка за това.

"Засега няма окончателно решение, но ние смятаме да продължим полетите до МКС дотогава, докато бъде изградена новата инфраструктура", коментира той.

САЩ искат използването на МКС да продължи поне до 2030 г., след което да минат на комерсиални станции.

Към момента МКС не може да функционира без съвместно сътрудничество – американската страна е отговорна за енергоизточниците и животоподдържащите системи, а руската страна отговаря за задвижването и поддържането на орбита.

mediapool.bg