Кламер БГ - Новини: Русия отлага с 6 години държавни инвестиции за 360 милиарда долара

Русия отлага с 6 години държавни инвестиции за 360 милиарда долара

Свят

|
Пон, 13 Юли 2020г. 14:21ч.
Русия отлага с 6 години държавни инвестиции за 360 милиарда долара

Руският президент Владимир Путин днес подкрепи предложение крайният срок за предоставяне на пакет държавни разходи от 25,7 трлн. рубли (363 млрд. долара) по големи национални проекти да бъде отложен с шест години до 2030 г. заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Премиерът Михаил Мишустин предложи Русия да си остави повече време за завършване на 13-те проекта в стратегически области за държавни инвестиции като инфраструктура, образование и здравеопазване на фона на икономическото забавяне, предизвикано от коронакризата и напрежението върху държавната хазна.

Пандемията нанесе сериозен удар на проектите, които бяха важна част от предизборната платформа на Путин за преизбирането му през 2018 година, включително ключовата цел нарастването на руския брутен вътрешен продукт да надмине средния световен темп на растеж до приключването на програмата за държавни разходи през 2024 година.

Трябва да работим при сериозни ограничения на бюджета, каза Мишустин.

Разпространението на коронавируса и последиците от него за световната икономика и страната ни от една страна стимулираха развитието на определени сегменти на пазара, но от друга създадоха нови ограничения, забавяйки икономическия растеж и свивайки бюджетните приходи, обясни премиерът.

По думите му тези промени ще бъдат взети предвид при определянето на целите и предполагат да бъде удължен крайния срок за постигане на националните цели на Русия до 2030 година.

mediapool.bg