Кламер БГ - Новини: Рияд: Не се планира среща между саудитски престолонаследник и Нетаняху

Рияд: Не се планира среща между саудитски престолонаследник и Нетаняху

Свят

|
Пет, 14 Фев 2020г. 14:06ч.
Рияд: Не се планира среща между саудитски престолонаследник и Нетаняху

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия каза, че не е планирана никаква среща на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Целта на изявлението бе да се опровергае информация в израелски медии за предполагаема среща между двамата тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

"Не е планирана никаква среща между Саудитска Арабия и Израел. Външната политика на Саудитска Арабия е много ясна от началото на този конфликт. Няма никакви отношения между Саудитска Арабия и Израел и кралството застава твърдо зад Палестина", заяви саудитският външен министър Файсал бин Фархан Ал Сауд пред англоезичния сайт на саудитската телевизия "Ал Арабия".

Израелските медии, които съобщиха за планирана среща между саудитския престолонаследник и израелския премиер, се позоваваха на неназовани арабски дипломати. В медийните информации се казваше, че са били водени разговори между САЩ, Израел, Египет и Саудитска Арабия да се уреди среща в Кайро, която да включва и Обединените арабски емирства, Судан, Бахрейн и Оман.

Слуховете за подобна среща може да помогнат за укрепване на позициите на Нетаняху, който се опитва да се защити от отправените срещу него обвинения в корупция и готви за парламентарни избори - за трети път за по-малко от година.

В същото време се смята, че младият саудитски престолонаследник изпитва по-малко симпатии към палестинците и е по-склонен да сътрудничи по въпросите на сигурността с Израел, отколкото баща му, крал Салман.

Саудитска Арабия публично продължава да твърди, че няма да смекчи политиката си спрямо Израел. Неотдавна Рияд отхвърли възможността за улесняване на пътуванията на израелци до Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия изрази подкрепа за усилията на американския президент Доналд Тръмп за уреждане на израелско-палестинския конфликт, но дни по-късно Рияд се присъедини към останалите мюсюлмански страни, които отхвърлиха близкоизточния план на Белия дом, определяйки го като пристрастен.

При липсата на мирна сделка с палестинците Нетаняху пък се опитва да подобри връзките на страната си с редица арабски държави. Този месец в Уганда той се срещна с ръководителя на преходното правителство в Судан и обяви, че двете страни нормализират отношенията си. Судан прие срещата като шанс да използва позициите на Израел във Вашингтон, за да бъде изваден от американския списък на държави, подкрепящи тероризма, и да възстанови икономиката си.

mediapool.bg