Кламер БГ - Новини: Пхенян заплаши да възобнови ядрената си програма

Пхенян заплаши да възобнови ядрената си програма

Свят

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 10:46ч.
Пхенян заплаши да възобнови ядрената си програма

Северна Корея предупреди САЩ, че има сериозно намерение да възобнови развитието на ядрената си програма, ако не бъдат вдигнати наложените й икономически санкции, предаде АФП.

В понеделник външното министерство на Северна Корея обяви в комюнике, че Пхенян може да се върне към политиката "бюнджин", ако САЩ не променят своя подход към санкциите срещу Северна Корея. “Стратегия бюнджин“ предвижда едновременно развитие на ядрените възможности и на икономикатана страната.

САЩ засега отказват да облекчат санкциите, докато Пхенян не осъществи "окончателна и изцяло проверима денуклеаризация".

През април севернокорейският ръководител Ким Чен-ун бе заявил, че страната вече се е сдобила с ядрени оръжия и Пхенян ще се концентрира върху "социалистическото икономическо строителство". На полуострова цари "нов климат на разведряване и мир", обяснитогава той.

Сега Пхенян вече осъжда "гангстерските методи" на САЩ и обвинява Вашингтонза настояванетоКНДР се разоръжи едностранно, без да правят отстъпки от своя страна.

"Подобряването на отношенията и санкциите са несъвместими", се казва в комюникето. Северът все още очаква "съответния отговор от САЩ", добавя Пхенян.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи, че през следващата седмица ще се срещне с високопоставен представител на Северна Корея, предаде АФП.

mediapool.bg