Кламер БГ - Новини: Путин предполага, че Навални сам е взел "Новичок"

Путин предполага, че Навални сам е взел "Новичок"

Свят

|
Ср, 23 Септ 2020г. 16:25ч.
Путин предполага, че Навални сам е взел "Новичок"

Руският президент Владимир Путин е предположил, че Алексей Навални може сам да е взел отрова от групата "Новичок". Това предположение е направено по време на телефонен разговор с президента Еманюел Макрон на 14 септември, твърди френският в. "Монд", който се позовава на анонимен източник.

В разговора Путин е казал още, че "Новичок" не е с толкова сложен състав, колкото се е твърдяло. Така той отхвърля твърденията на западните служби, че подобно отравяне може да стане само с намесата на руските тайни служби. Путин подхвърлил на Макрон да се провери версия, според която случилото се с Навални може да е свързано с Латвия, където живеел един от учените, които са разработвали отровата.

"Хубава версия, заслужаваща най-внимателно проучване", реагира с ирония Навални в профила си в "Инстаграм".

"Сготвил съм си "Новичок" в кухнята. Тихичко съм отпил от бутилка в самолета. Изпаднал съм в кома, но преди това съм се уговорил с жена ми, приятели и колеги, че ако Министерството на здравеопазването настоява да ме откарат в Германия, в никакъв случай да не позволяват това да се случи. Да умра в болницата в Омск и да се окажа в омската морга, където да установят като причина за смъртта "поживя си достатъчно" - ето я крайната цел на моя хитър план", написа Навалник.

Той допълни в заключение: "Но Путин ме надхитри. Не минават такива. В крайна сметка като глупак съм прекарал 18 дни в кома, но така и не съм постигнал своето. Провокацията не успя!"

Пред Макрон руският президент бил нарекъл Навални "най-обикновен човек, създаващ с глупостите си проблеми чрез интернет", а неговият Фонд за борба с корупцията шантажирал депутати и чиновници, допълва "Монд". "Обикновен размирник в интернет, симулирал и преди различни болести", добавил Путин.

Говорителка на френското външно министерство казва, че страната разглежда искане от главния прокурор на Русия за помощ по случая с Навални.

"Приоритетът остава Русия да хвърли светлина върху обстоятелствата и отговорностите в опита за убийства, станал на нейна територия срещу член на руската политическа опозиция с употребата на нервнопаралитична отрова", се казва в позицията на министерството.

Навални беше изписан от германската болница след 32 дни

Междувременно берлинската болница "Шарите" съобщи, че Алексей Навални е изписан. Той бе приет в болницата на 22 август. В съобщението се посочва, че Навални е възможно напълно да се възстанови.

"Здравословното състояние на пациента се подобри до такава степен, че лечението можеше да бъде прекратено. Лекарите смятат, че е възможно пълно възстановяване", се казва в изявление на болницата, в което се уточнява, че все още не може да се прецени какви ще са последиците за здравето на Навални в дългосрочен план.

По-късно в сряда Навални публикува в Инстаграм своя снимка - седнал на пейка в парка след изписването си, предаде Ройтерс. Четирийсет и четири годишният опозиционер съобщи, че смята всеки ден да ходи на физиотерапия и може да премине лечение в център за рехабилитация, за да възстанови двигателните си функции, включително пълната подвижност на лявата си ръка.

В Инстаграм Навални каза, че тренира, за да възстанови равновесието си, като стои известно време на един крак, и благодари на лекарите от "Шарите". "Всякакви забавни неща се случват с мен. Например, не мога да хвърля топка с лявата ръка. Мога да я хвана, но не мога да я хвърля. Мозъкът просто не може да извърши това движение", написа Навални, цитиран от Франс прес.

Той отбеляза, че е бил "ужасно разстроен", когато германските лекари за първи път му дали да се погледне в огледалото след 24 дни в реанимацията и 16 дни в кома. "Но медиците продължиха да вършат чудеса. Работих с физиотерапевт, хранех се, опитвах се да спя повече, което все още е най-големият проблем", разказа той.

"Алексей Навални ще остане за момента в Германия, тъй като лечението му не е приключило", каза в качено в Туитър видео неговата представителка Кира Ярмиш.

Навални се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия на 20 август. Първо беше приет в сибирска клиника, преди да бъде прехвърлен в Германия, където беше направено заключение, че той е бил отровен с "Новичок" - нервнопаралитичен агент, разработен от съветски специалисти с военна цел.

Според поддръжници на Навални следи от "Новичок" са били открити върху бутилка с вода, взета от стаята му в хотела в Сибир, където той водеше кампания в подкрепа на кандидати за местните избори.

Специализирани лаборатории в Германия, Франция и Швеция потвърдиха, че Навални наистина е станал жертва на отравяне с нервнотоксично вещество от типа на "Новичок", нещо, което Москва категорично отрича.

mediapool.bg