Кламер БГ - Новини: Путин предложи промени в конституцията, които могат да го задържат на власт

Путин предложи промени в конституцията, които могат да го задържат на власт

Свят

|
Ср, 15 Ян 2020г. 16:27ч.
Путин предложи промени в конституцията, които могат да го задържат на власт

Руският президент Владимир Путин предложи парламентът да получи правомощия да избира министър-председателя и министрите, което е сериозна промяна в руската конституция и намек за собственото му бъдеще.

Разрешеният му от конституцията президентски мандат изтича през 2024 г. Критиците му отдавна го обвиняват, че търси начини как да остане на власт, независимо че към момента е най-дълго властващият в Русия политик след съветския диктатор Йосиф Сталин.

В сряда Путин предложи всенародно гласуване, чрез което да бъдат одобрени конституционни реформи, засилващи правомощията на парламента, без обаче да променят президентския характер на политическата система, начело на която той е вече 20 години.

Държавният глава формулира предложението си в годишното си обръщение до парламента и политическия елит, но не уточни срока за осъществяване на реформите.

Тези промени биха прехвърлили властта от президента към парламента и премиера, което би позволило на Путин да удължи управлението си, след като напусне на Кремъл.

За да бъде решен проблемът със "заплетените пълномощия" на властите и разрива между отделните равнища - между държавната и общинската власт, в конституцията трябва да залегнат принципите на публичната власт като единна система, да бъдат разширени и укрепени реалните пълномощия и възможности на местното самоуправление, заяви Путин, цитиран от Франс прес.

Русия трябва да остане силна президентска република - президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава.

Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да одобрява премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът задължително да назначава предложените кандидати.

Путин припомни, че според сегашната конституция президентът само получава съгласието на парламента да назначи даден премиер, а после сам назначава и министър-председателя, и другите членове на кабинета.

Предположенията са, че една такава промяна е сред възможните опции Путин да остане на власт и след 2024 г. като бъде избран от парламента за министър-председател, отбелязва Ройтерс.

Той все още не е казал какво планира да направи, когато изтече мандатът му, но според действащата конституция, която забранява да изпълнява повече от два последователни президентски мандата, Путин няма да може да се кандидатира отново.

Според анализатори той обмисля различни варианти да остане на власт, включително чрез прехвърляне на власт към парламента и премиера.

Друг вариант, който често се посочва, е новосъздаденият орган Съвета за сигурност на Русия. В сряда Путин заяви, че на този орган трябва да бъдат предоставени допълнителни правомощия.

Дмитрий Тренин, ръководител на московския център Карнеги, коментира, че Путин е започнал процеса на прекрояване на държавните правомощия преди да му изтече мандата през 2024 г.

Според Тренин Путин се стреми да ограничи властта на следващия президент, след като в сряда заяви, че подкрепя и ограничаването на броя на президентските мандати до два.

Два часа, след като той предложи конституционни промени, воденото от Дмитрий Медведев правителство подаде оставка. Путин е предложил на Медведев поста на зам.-председател на Съвета за сигурност.

Какви промени в конституцията предлага Путин

Да се установи приоритет на руската конституция пред международните договори;

Да се забрани на чиновниците и съдиите да притежават друго гражданство или вид жителство в чужда/друга страна;

Изискване към кандидатите за президент да са живели постоянно в Русия не по-малко от 25 години и никога да нямат друго гражданство;

Да се премахне думата "подред" от параграфа, забраняващ избирането на един и същи президент повече от два пъти подред;

Да се създаде система на публична власт, в която ще влязат както органите на държавната власт, така и органите на местното самоуправление;

Да се въведе минимален размер на трудовото възнаграждение и задължителна индексация на пенсиите;

Правото за утвърждаване на министър-председателя и членовете на правителството да се прехвърли от президента към Държавната дума;

Съветът на Федерацията да получи правото да освобождава съдии от длъжност;

Конституционният съд да получи пълномощия да проверява конституционнонстта на законите по искане на президента преди тяхното подписване.

Кандидат-президентите да са живели най-малко 25 години в Русия

Руският лидер предложи да се запише в конституцията изискване кандидатпрезидентите да са живели най-малко 25 години във федерацията, да нямат чуждо гражданство, нито разрешение за пребиваване в друга държава.

"И то не само към момента, когато участват в изборите, но и когато и да било преди това", каза той, цитиран от ТАСС.

Сега конституцията на Русия предвижда кандидатите за висшия пост задължително да са граждани на Русия и да са живели на нейна територия без прекъсване най-малко 10 години.

Путин е съгласен, че едно и също лице не бива да заема президентския пост в Русия повече от два поредни мандата, макар да не смята това положение от конституцията за принципен въпрос, отбелязва ТАСС.

Руският президент предложи освен това на конституционно ниво да се забрани притежанието на чуждо гражданство или разрешително за пребиваване в друга държава за лица, заемащи длъжности, критично важни за сигурността и суверенитета на Русия.

Путин поиска руското законодателство да има приоритет пред международното право

Путин предложи и промяна в конституцията на страната, която да дава на националното законодателство приоритет пред международните договори и решения на международни органи, в случаи когато противоречат на руската конституция, предаде Ройтерс.

Държавният глава направи предложението си в своето годишно обръщение към парламента и политическия елит за състоянието на нацията.

Идеята му може да породи безпокойство у правозащитниците в Русия, откъдето всяка година се изпращат в чужбина жалби до съдилища като Европейския съд за правата на човека, отбелязва Ройтерс.

Понастоящем Русия поставя международното право над своето национално законодателство.

По думите на руския президент страната не трябва да прилага присъди, които са в разрез с конституцията й и да позволява нарушаване на правата на хора на нейна територия.

"Наистина мисля, че е време да стигнем до въвеждане на някои промени в основния закон на нашата страна, които пряко ще гарантират, че руската конституция има приоритет в нашето правно пространство", каза Путин.

"Това означава, че изискванията на международното законодателство и договори, а също решенията на международни органи, могат да действат на територията на Русия само в тази своя част, в която не водят до ограничаване на правата и свободите на човека и гражданина и не противоречат на нашата конституция", заяви руският президент, цитиран от Ройтерс.

Виден руски депутат уточни, че приоритетът на международните договори и споразумения над национална конституция ще бъде запазен, ако те са ратифицирани от Русия, предаде ТАСС.

Председателят на комисията по държавно строителство и законодателство към Държавната дума Павел Крашенинников отговори отрицателно на въпрос дали конституцията на Руската федерация ще има приоритет над цялото международно право.

По думите му той ще засяга само международни договори, по които Русия не е страна.

Да се работи за увеличаване на населението на Русия

В годишното си обръщение към руския парламент Путин призова и да се насърчава увеличаването на населението на Русия, предаде Асошиейтед прес.

Основна пречка за постигането на тази цел са ниските доходи, смята Путин.

Населението на Русия е около 147 милиона души.

Путин изтъкна, че сега Русия се сблъсква с последиците от икономическия крах от годините след разпадането на Съветския съюз и обеща правителството да предостави допълнителни помощи на семействата с деца.

mediapool.bg