Кламер БГ - Новини: Путин обвини Украйна, че иска да взриви "Турски поток"

Путин обвини Украйна, че иска да взриви "Турски поток"

Свят

|
Пон, 10 Окт 2022г. 18:08ч.
Путин обвини Украйна, че иска да взриви "Турски поток"

Путин обвини Украйна, че иска да взриви

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в опит да взриви един от участъците на газопровода "Турския поток". Това той направи в понеделник съвещание на Съвета за сигурност на Руската Федерация, посветено на разрушения в събота Керченски мост, свързващ Русия с анексирания от нея полуостров Крим. Путин окачестви това като "терористичен акт" на "режима" в Киев. Същия ден Русия реши да си отмъсти за Кримския мост с безразборни смъртоносни ракетни атаки срещу цивилна инфракстуркура и мирни граждани в Киев и рудица още градове в Украйна.

"Извършени са ред терористични актове и опити за подобни престъпления към обекти от електроенергийната и газотранспортната инфраструктура на нашата страна, включително опит за взривове на един от участъците от газотранспортната система "Турски поток". Всичко това е доказано с обективни данни, в това число и показания на самите задържани изпълнители на тези терористични атаки", каза руският държавен глава, но не даде повече подробности.

Още на 22 септември Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че е предотвратила терористичен акт срещу газопровода, доставящ енергоресурси от Русия за Турция. Спецслужбите тогава също не конкретизираха за кой точно обект става дума, но обявиха, че е бил подготвян от агент на Службата за сигурност на Украйна по поръчка на украинските спецслужби.

Владимир Путин в понеделник отново се оплака, че представители на Русия не са допускани до разследването за причините на взривовете и унищожаването на газотранспортните системи, минаващи по дъното на Балтийско море2, имайки предвид авариите на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, за които съмненията за саботаж се потвърждават от първоначалните огледи. "На всички нас е добре известен крайният поръчител на това престъпление", заяви Путин.

По думите му, като цяло, "киевският режим със своите действия фактически се е поставил на една плоскост с международни терористични формирования, с най-одиозните групировки".

"Да оставим без отговор престъпления от подобен род вече просто е невъзможно", заяви още той.

Руският президент допълни, че "киевският режим отдавна използва терористични методи и посочи като такива атаки срещу Запорожката и Курската АЕЦ

"Отговорите на продължаващите опити за терористични актове ще бъдат тежки и по мащаба си ще съответстват на отправените заплахи срещу Русия. Никой не трябва да има съмнение за това", каза Путин.

mediapool.bg