Кламер БГ - Новини: Протести срещу новиия ливански премиер, подкрепян от Хизбула

Протести срещу новиия ливански премиер, подкрепян от Хизбула

Свят

|
Пет, 20 Дек 2019г. 14:14ч.
Протести срещу новиия ливански премиер, подкрепян от Хизбула

Демонстранти блокират редица пътища в Ливан, протестирайки срещу назначаването на премиер, подкрепян от шиитското движение Хизбула, което разгневи сунитската общност, съобщи Франс прес.

Шейсетгодишният университетски преподавател и бивш министър на образованието Хасан Диаб бе назначен вчера на поста след гласуване по време на консултации с депутати, проведени от президента Мишел Аун, както разпорежда конституцията на страната.

Назначението бе подкрепено от Хизбула и съюзниците й, включително партията на държавния глава, но не получи подкрепа от основния сунитски парламентарен блок в страната начело с досегашния премиер Саад Харири.

Хасан Диаб, представен като независим и "технократ", бе назначен два месеца, след като на 17 октомври започна безпрецедентно протестно движение срещу управляващата класа, довело след 12 дни до оставката на Харири.

Това обаче не успокои улицата - при все че е сунит, Диаб не разполага с подкрепата на общността си, която го упреква, че получава подкрепа от шиитската групировка Хизбула.

Училищата в Триполи - предимно сунитски град, са затворени днес. Демонстранти блокират магистралите и отправят призиви за обща стачка.

Затворени са и други пътища в редица северни и източни региони - протестиращите палят гуми и правят заграждения от контейнери за боклук, съобщи националната информационна агенция.

mediapool.bg