Кламер БГ - Новини: Присъди за бившия председател на парламента в Скопие и бивши министри

Присъди за бившия председател на парламента в Скопие и бивши министри

Свят

|
Пон, 26 Юли 2021г. 19:12ч.
Присъди за бившия председател на парламента в Скопие и бивши министри

Присъди за бившия председател на парламента в Скопие и бивши министри

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е проверяван от съдебния инспекторат (ИВСС) по множество сигнали, но по нито един от тях не са намерени нарушения. Досега ИВСС отказваше да публикува документацията от проверките и Панов заведе дело по Закона за достъп до обществена информация, за да получи събраните за себе си данни.

В понеделник председателят на ВКС публикува документите по три проверки – за оказан от него натиск върху съдиите от апелативния спецсъд заради делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заради срещи с адвокат Иван Тодоров, брат на собственика на фирма "Сиела" и заради заснемането на скандален музикален клип в Съдебната палата.

Хем има натиск, хем не

Най-подробно провереният от инспекторите казус е проверката, която Панов назначи в апелативния спецсъд заради делото за подкуп срещу Иванчева. Това се случи в края на 2018 г. Поводът бе, че в един и същи ден спецсъдът пусна от ареста бившата кметица и някогашната й заместничка Биляна Петрова, а след това втората инстанция отмени това решение.

Панов назначи проверка от трима върховни съдии. В безпрецедентна позиция тогава прокуратурата настоя на проверяващите да не се дава достъп до материалите. Проверка все пак бе извършена и бяха установени нарушения. Тримата върховни съдии записаха, че апелативният спецсъд дори не е разполагал с решението на първата инстанция, когато го е спрял. Освен това на двете не е бил даден задължителният 7-дневен срок, за да се защитят.

Междувременно апелативните спецсъдии поискаха от Висшия съдебен съвет да се произнесе дали Панов не е извършил нарушение, разпореждайки проверка по висящ казус. Те все пак обясняваха, че независимостта им не е била накърнена.

Проверяващите от ИВСС са стигнали до извода, че Панов е оказал натиск върху съдиите, произнасяли се по делото, но не е имал такова намерение. Затова няма и нарушение.

Въпреки че твърдят, че независимостта им не е била накърнена, проверяваните спецсъдии казват, че са почувствали безпокойство от действията на Панов. Те подчертават, че никой от проверяващия екип не е говорил с тях, нито им е оказвал натиска как да решат делото.

Според съдебните инспектори с действията си Панов е създал обществена нагласа, "че има данни за извършени нарушения, което налага извършване на спешна проверка".

"Тази обществена нагласа безспорно влияе отрицателно върху интегритета на съдебната власт и уронва нейния престиж", пишат от ИВСС.

Едновременно с това обаче се приема, че Панов има правомощие да назначи такава проверка. Нещо повече, установено е, че той не е имал умисъл да оказва натиск върху съдиите. А умисълът е ключов за извършване на нарушение.

Сигнал от медиите на Пеевски

През 2017 година съдебният инспекторат е проверявал Лозан Панов по цели четири сигнала, подадени от управителя на "Елит медиа България" Ива Стоянова, която тогава управляваше Канал 3, става ясно от документите. Тогава близката до Делян Пеевски телевизия водеше открита война срещу Панов.

Първият сигнал срещу шефа на ВКС е за това, че той се е срещал със собственика на "Сиела" през 2015 година, за да си урежда избора за председателя на съда. Вторият сигнал е, че ходил на банкет, където е присъствал и адвокат, обвиняем по мегаделото "КТБ". Третият сигнал е, че десни партии са обсъждали издигането на Панов за президент.

Чертвъртият е най-странният – че Панов е държал политическа реч пред върховните съдии на тържеството за 135 – годишнината на ВКС, както и че се е срещал с румънската прокурорка Лаура Кьовеши. Това бе първата реч на съдията, в която призова магистратите да кажат "Не" на страха.

Съдебният инспекторат решава да провери само първия сигнал, защото останалите три остават напълно необосновани. За срещата със собственика на "Сиела" е установено, че той се познава с Лозан Панов, защото той е издал книга на юридическа темата със съдействието на това издателство. За евентуална тяхна среща през 2015 година няма събрани доказателства.

През 2020 година Лозан Панов бе проверяван и за непристойния музикален клип, заснет в Съдебната палата в София. Мнозинството във Висшия съдебен съвет обвини Панов за случилото се, защото той стопанисваше сградата и го наказа като предаде Съдебната палата в ръцете на шефката на Софийския апелативен съд. Инспекторатът установява, че Панов не носи никаква вина за видеото, защото продуцентът е дал напълно различна предварителна информация.

В крайна сметка ВКС решава да прати парнаджията на сградата да наблюдава дали на снимките не се случва нещо нередно. По-късно служителят на ВКС е разказал, че никой не е счупил нищо, но не е разказал за танцьорите с оръжия и разголените момичета. Затова е бил и уволнен.

mediapool.bg