Кламер БГ - Новини: Председателят на канадския парламент се извини, че е предложил да бъде почетен член на нацистките сили СС

Председателят на канадския парламент се извини, че е предложил да бъде почетен член на нацистките сили СС

Свят

|
Пон, 25 Септ 2023г. 15:36ч.
Председателят на канадския парламент се извини, че е предложил да бъде почетен член на нацистките сили СС

Ярослав Хунка (дясно)

Председателят на канадския парламент Антъни Рота се извини за това, че е предложил на депутатите да почетат мъж, който е бил член на нацистката страховита дивизия "Вафен СС", която е участвала в извършването на Холокоста, предаде ДПА.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Отава в петък и по случай на това събитие в парламента беше поканен канадски ветеран от Втората световна война с украински корени.

Деветдесет и осем годишният ветеран Ярослав Хунка беше посрещнат с аплодисменти и наречен "украински герой". Рота обаче по-късно установил, че Хунка всъщност се е сражавал на страната на нацистите срещу Съветския съюз.

Организацията за възпоменание на Холокоста Център на приятелите на Симон Визентал посочи в изявление: "Центърът е ужасен от това, че канадският парламент е посрещнал с аплодисменти украински ветеран, който е служил в нацистко военно подразделение през Втората световна война, което е замесено в масови убийства на евреи и други хора. Смятаме, че за това ни дължат извинение и обяснение".

Рота каза, че поема "цялата отговорност" за своите действия и че самостоятелно е взел решението да покани ветерана.

"По-специално бих искал да поднеса най-дълбоки извинения на еврейските общности в Канада и по целия свят", посочи вчера в изявление Рота.

По време на Втората световна война украинският националист Степан Бандера е сътрудничил на нацистите срещу Съветския съюз и е създал Украинската национална армия (УНА). Той беше убит от агенти на КГБ в Мюнхен през 1959г., припомня ДПА.

mediapool.bg