Кламер БГ - Новини: Пратеникът на САЩ за борба с "Ислямска държава" се оттегли

Пратеникът на САЩ за борба с "Ислямска държава" се оттегли

Свят

|
Нед, 23 Дек 2018г. 19:28ч.
Пратеникът на САЩ за борба с "Ислямска държава" се оттегли

Специалният представител на САЩ за международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" Брет Макгърк се оттегли предсрочно от поста в знак на протест срещу изненадващото решение на президента Доналд Тръмп да изтегли от Сирия американските военни. В Туитър президентът го нарече позьор.

По-рано тази седмица по същия повод подаде оставка министърът на отбраната Джеймс Матис, който напуска в края на февруари. В неделя Тръмп обяви, че ще смени Матис по-рано. От 1 януари мястото му ще заеме заместникът му Патрик Шанахан, предаде Ройтерс.

Макгърк бе назначен през 2015 г. от президента Барак Обама и бе обявил, че няма да иска продължаване на мандата си след февруари 2019 г. Дипломатът, който е работил преди това във Върховния съд, служи и при президента Джордж Уокър Буш с фокус върху Иран и Ирак.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също критикува решението на Тръмп за оттеглянето на американските части от Сирия. "На съюзниците трябва да може да се разчита", заяви Макрон по време на посещение в Чад, като част от предколедна обиколка в африкански държави, на които Франция помага да се борят срещу тероризма.

Макрон отбеляза, че подалият оставка министър на отбраната на Съединените щати Джеймс Матис е бил съюзник, на когото е можело да се разчита.

"Франция остава в Леванта с военните си сили", заяви Макрон.

mediapool.bg