Кламер БГ - Новини: Близо 30 загинали в подпалено умишлено студио за анимация в Япония

Близо 30 загинали в подпалено умишлено студио за анимация в Япония

Свят

|
Четв, 18 Юли 2019г. 15:42ч.
Близо 30 загинали в подпалено умишлено студио за анимация в Япония

Близо 30 души са загинали при предизвикания днес умишлено пожар в студио за анимационни филми в японския град Киото, каза представител на местната противопожарна служба, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Потвърдените жертви са 20, а още 10 човека не показват признаци на живот, каза служителят. Има и голям брой ранени.

Възможно е жертвите да се окажат повече, защото не е ясно колко хора са се намирали в пламналите помещения на триетажното здание.

За палежа на място бе задържан 41-годишен мъж, който носел туба, разлял запалителна течност и я подпалил. В сградата са намерени и няколко ножа, които може да принадлежат на нападателя.

Оцелели, които са видели нападателя, казаха, че той не е техен колега и че е крещял "Умрете!", когато е разлял течността и я е запалил, предаде Асошиейтед прес.

Пожарът, предизвикан от умишлен палеж в Киото, "не може да се опише с думи", заяви японският премиер Шиндзо Абе в Туитър, поднасяйки съболезнования за загиналите.

Президентът на популярна японска анимационна компания, който също попаднал в клопката на пожара, каза, че компанията е получавала анонимни смъртни заплахи и винаги е подхождала "сериозно" към тях.

Той се запита: "Защо за бога е трябвало да се стига до подобно насилие?"

Заподозреният за палежа мъж също е пострадал при пожара и е настанен за лечение в болница.

Престъпността в Япония е относително ниска, но страната понякога става театър на кървави атаки, включително с нож, и палежи.

mediapool.bg