Кламер БГ - Новини: Полицията използва газ и водни оръдия срещу протестиращите в Париж

Полицията използва газ и водни оръдия срещу протестиращите в Париж

Свят

|
Съб, 24 Ноем 2018г. 14:56ч.
Полицията използва газ и водни оръдия срещу протестиращите в Париж

Полицията в Париж използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите срещу покачващите се цени на горивата. Сблъсъците на “Шанз Елизе“ възникнаха, след като демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон около чувствителни места в центъра на града.

Протестът на “жълтите жилетки“, както нашумя в последните дни, бе охраняван от около 3000 полицаи. Част от протестиращите решиха да тръгнат срещу металните бариери, за да стигнат до официалната резиденция на френския премиер, но бяха спряни.

Властите коментираха по-късно, че не е имало изгледи демонстрантите да успят да нахлуят в чувствителните зони от централната част на Париж.Споредместните медии протестиращите в Париж в събота са били около 30 000 души.

Неодоволството на французите бе подхранено от увеличаването на цената на дизеловото гориво. През последната година центата тя се покачи с 23% и достигна средно 1.51 евро за литър, което е най-високото ниво за последните 15 години.

Една от причините за увеличението бе по-високата цена на петрола на борсите, но другата бе увеличаването на акцизите върху горивата (с 7.6 цента за дизела и 3.9 цента за бензина) като част от кампанията на президента Еманюел Макрон за поощряване на хората да си купят екологично чисти автомобили.

На финалната права е решението за ново повишаване на акцизите от 1 януари 2019 година – 6.5 цента за дизела и 2.9 цента за бензина.

Френският президент обясни, че основната причина за високите цени на горивата са цените на международните борси. Той допълни, че по-високото облагане на фосилните горива е нужно, за да се финансират проекти, свързани с възобновяемата енергия.

mediapool.bg