Кламер БГ - Новини: Пентагонът: Хусите вероятно не вземат на прицел американски военни кораби

Пентагонът: Хусите вероятно не вземат на прицел американски военни кораби

Свят

|
Вт, 05 Дек 2023г. 12:47ч.
Пентагонът: Хусите вероятно не вземат на прицел американски военни кораби

Пентагонът: Хусите вероятно не вземат на прицел американски военни кораби

Поредицата от атаки от страна на подкрепяните от Иран хуси в Йемен може в крайна сметка да не са били насочени срещу американски военни кораби, въпреки че военноморските сили на САЩ им отговорили като свалили безпилотни самолети и ракети през последните седмици, заяви снощи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

САЩ обвиняват хусите за поредица от атаки, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и палестинската военна групировка "Хамас". Три търговски кораба станаха обект на атаки в международни води в южната част на Червено море в неделя. Хусите признаха, че са изстреляли безпилотни самолети и ракети срещу два израелски кораба, които според тях са били в района.

Ескадреният миноносец на Военноморските сили на САЩ "Карни" свали три дрона в неделя, докато отговаряше на сигнали за бедствие от търговските плавателни съдове. Американските военни твърдят, че трите кораба са свързани с 14 отделни държави.

"Карни" предприе действия, тъй като един дрон се насочваше в неговата посока. Но повтарям, че не можем да преценим дали "Карни" в този момент е бил планираната цел", заяви говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

САЩ и Великобритания осъдиха нападенията на търговското корабоплаване в Червено море и обвиниха Иран, че подкрепя бойците на хусите, които ги извършиха, отбелязва Ройтерс.

Официални представители от САЩ, свързани с националната сигурност, са обезпокоени от риска от внезапна, смъртоносна регионална ескалация, на фона на войната между Израел и "Хамас" и като се имат предвид атаките на хусите в Червено море и нападения на подкрепяни от Иран групировки срещу американските войски в Ирак и Сирия, коментира Ройтерс.

mediapool.bg