Кламер БГ - Новини: Пекин твърди, че новият коронавирус "не идва непременно от Китай"

Пекин твърди, че новият коронавирус "не идва непременно от Китай"

Свят

|
Пет, 13 Март 2020г. 14:29ч.
Пекин твърди, че новият коронавирус "не идва непременно от Китай"

Китайското правителство започва да твърди, че новият коронавирус не идва непременно от Китай и вече не се колебае да използва конспиративни теории, съобщи Франс прес.

Управляващият комунистически режим е обвинен, че е закъснял да реагира на появата на епидемията, но сега контраатакува, като намеква, без никакви научни доказателства, че коронавирусът може да е дошъл от чужбина.

"Възможно е американската армия да е донесла епидемията в (епицентъра на епидемията) Ухан. САЩ ни дължат обяснение", заяви в Туитър говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

Според някои теории в китайски социални медии вирусът може да е бил донесен в Китай от американската делегация на Световните военни игри, които се състояха през октомври в Ухан.

В туита си Чжао Лицзян публикува видео от изказване на директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, който казва в Конгреса, че някои американци, за които се е смятало, че са починали от сезонен грип, са се оказали носители на коронавируса.

"Кога се е появил нулевият пациент? Колко души са били заразени?", пита Чжао.

Световната здравна организация обаче посочва, че новият коронавирус е бил неизвестен преди избухналата в Ухан епидемия през декември 2019 г.

Преподавателката по статистическа епидемиология в лондонския Имперски колеж Кристъл Донъли пък отбелязва, че генетичните анализи на проби от новия вирус, взети в няколко държави, показват общ източник в Китай.

Научната работничка в Националния университет на Австралия Юн Цзян смята, че с посяването на съмнения в хорските умове за произхода на вируса Пекин се опитва да избегне отговорността си за епидемията.

В началото на годината Пекин беше заявил, че пазар в Ухан е епицентърът на вируса, който се предал от един животински вид на друг преди да зарази и хора, отбелязва АФП.

Китайските власти бяха обвинени, че отначало са се опитали да прикрият епидемията. Полицията в Ухан например е мъмрила лекари, които са били тревога още през декември.

Във Вашингтон съветникът на президента за националната сигурност Робърт О'Брайън в сряда обвини Китай, че е "изгубил два месеца на света" в опита си да прикрие епидемията.

Пекин определи това изказване като "неморално и безотговорно в най-висша степен".

mediapool.bg