Кламер БГ - Новини: Папа Франциск забранява продажбата на цигари във Ватикана догодина

Папа Франциск забранява продажбата на цигари във Ватикана догодина

Свят

|
Четв, 09 Ноем 2017г. 16:39ч.
Папа Франциск забранява продажбата на цигари във Ватикана догодина

Папа Франциск е издал заповед за забрана на продажбата на цигари на територията на Ватикана от 2018 г., съобщи в четвъртък говорителят на Курията Грег Бърк, цитиран от Ройтерс.

Решението се позовава на данни на Световната здравна организация, според които над 7 млн. души годишно умират заради тютюнопушене. Според папата "Светият престол не може да съдейства на практика, която явно вреди на здравето на хората".

Цените, на които се продават цигари във Ватикана в момента, са значително по-ниски от тези в Италия. Служителите на Светия престол имат право да купуват по пет стека месечно и мнозина италианци молят свои познати, които са на работа във Ватикана, да ги снабдяват с евтини цигари, отбелязва Ройтерс.

Бърк призна, че търговията с цигари носи приходи на Светия престол, но подчерта, че "никоя печалба не може да бъда оправдана с цената на живота на хората". По думите му продажбата на пури във Ватикана ще остане разрешена поне още известно време, защото техният дим не се вдишва.

Ватикана е една от малкото държави в света, забранили тютюнопушенето на своя територия. В Бутан, където се смята, че пушенето вреди на кармата на човека, продажбата на тютюневи изделия е забранена още през 2005 г., припомня Ройтерс.

mediapool.bg