Кламер БГ - Новини: Пакистанският Върховен съд окончателно оправда съдена за богохулство християнка

Пакистанският Върховен съд окончателно оправда съдена за богохулство християнка

Свят

|
Вт, 29 Ян 2019г. 17:30ч.
Пакистанският Върховен съд окончателно оправда съдена за богохулство християнка

Пакистанският Върховен съд днес потвърди оправдателната присъда на християнка, прекарала години в очакване да бъде изпълнена смъртната й присъда за богохулство, като отхвърли внесена от ислямисти петиция с призив за екзекуцията й, предаде Ройтерс.

"По същество, тази петиция е отхвърлена", каза в съдебната зала председателят на съда Асиф Саид Хосар.

Ася Биби, селскостопанска работничка, през 2010 г. беше осъдена по обвинение, че е използвала обидни думи за исляма, след като нейни съседи, които работели с нея на полето, се възпротивили тя да пие вода от тяхна чаша, понеже не е мюсюлманка.

Осъдителната присъда на Биби беше отменена през октомври, което предизвика протести на крайно религиозни среди, призовали за екзекуцията й и за това правителството да не й позволява да напусне страната. Биби никога не е признавала да е извършила богохулство.

Жената прекара 8 години в затвора, а след като съдът я освободи през октомври, се укрива.

Часове преди Върховният съд да оповести решението си, Шафик Амини, и.д. председател на твърдолинейната партия Техрик-и Лабаик, която водеше протестите миналата година, отправи ново предупреждение към съда да не се произнася в полза на "богохулничката".

Делото на Биби миналата година привлече внимание по целия свят, а правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова да й бъде позволено "да се събере със семейството си и да живее в сигурност в държава по неин избор".

"Властите трябва също така да се противопоставят и да разследват всеки опит за сплашване на Върховния съд. Техен дълг е да защитават срещу заплахи от насилие срещу религиозни малцинства или срещу живота на съдии или други правителствени представители", каза Римел Мохидин, представител на "Амнести интернешънъл" за Южна Азия.

mediapool.bg