Кламер БГ - Новини: Окончателно: 3.5 години затвор за лидера на управляващите в Румъния Ливиу Драгня

Окончателно: 3.5 години затвор за лидера на управляващите в Румъния Ливиу Драгня

Свят

|
Пон, 27 Май 2019г. 16:09ч.
Окончателно: 3.5 години затвор за лидера на управляващите в Румъния Ливиу Драгня

Върховният касационен съд в Румъния потвърди окончателно присъдата от три години и половина затвор за лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, за когото местните медии твърдят, че е премиер в сянка на страната. Присъдата е за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

В момента Драгня е председател на долната камара на парламента. Той не присъства в съдебната зала и разполага със срок от 24 часа, за да се яви в най-близкия полицейски участък за изпълнение на присъдата.

Съдебното решение крие риск да сложи край на неговата политическа кариера, коментират румънските информационни агенции.

Драгня бе обвинен, че като председател на Окръжния съвет на град Телеорман (от 2000 г. до 2012 г.) и председател на местната организация на Социалдемократическата партия (СДП) е накарал ръководителите на Генералната дирекция за социална помощ и за закрила на детето да наемат фиктивно на работа две секретарки. Секретарките преди това са работили за партията му.

Жените не са работили и един ден в дирекцията, макар че са имали редовни трудови договори, а румънската държава е била ощетена със 108 612 леи (над 45 000 лв.), твърди обвинението.

Делото започна през юли 2016 година. Драгня беше осъден на първа инстанция, а сега присъдата беше потвърдена окончателно.

Това не е първата присъда за него. През 2015 година той беше осъден условно за изборни нарушения, което му попречи да стане премиера на страната.

Две години по-късно антикорупционният директорат, ръководен от Лаура Кьовеши, започна трето разследване срещу него. Този път за измама с 20 милиона евро, отпуснати от ЕС. Информацията е подадена на Румъния от Европейската служба за борба с измамите.

mediapool.bg