Кламер БГ - Новини: Обсъжда се полицейска защита за британските депутати след убийството на колегата им Еймс

Обсъжда се полицейска защита за британските депутати след убийството на колегата им Еймс

Свят

|
Нед, 17 Окт 2021г. 14:10ч.
Обсъжда се полицейска защита за британските депутати след убийството на колегата им Еймс

Британците продължават да отдават почит на Еймс, сн. ЕПА/БГНЕС

Британското правителство разглежда възможността за осигуряване на полицейска защита за депутатите след терористичното нападение над депутата Дейвид Еймс, заяви в неделя вътрешната министърка Прити Пател, цитирана от Франс прес.

Тя обясни, че серия от мерки са задействани още след самото убийство на депутата в петък. Сред разглежданите опции е и осигуряване на полицейска защита за депутатите в техните избирателни окръзи.

69-годишният Еймс, депутат консерватор, който бе от 38 години в парламента, бе убит с нож в методистка църква в Лий от Сий по време на среща с избиратели, на около 60 километра източно от Лондон. За убийството бе арестуван 25-годишен мъж, а разследването бе поверено на дирекцията за борба с тероризма. Смята се, че мотивите на нападателя може да са свързани с ислямисткия екстремизъм.

Задържаният бе идентифициран като британски гражданин от сомалийски произход на име Али Харби Али. От няколко години той е бил насочен към програмата Превент, предназначена за хора, за които има риск от радикализация. Али Харби Али обаче не се показал много усърден в хода на програмата. А за агенцията по национална сигурност не бил категоризиран като обект, представляващ интерес. Сега програмата Превент е обект на независим преглед с цел нейното подобряване.

Същевременно бащата на нападателя Харби Али Кулане се оказа бивш съветник на сомалийския премиер. Той сподели, че е много травмиран и че не е очаквал подобно нещо да се случи със сина му, предаде Асошиейтед прес.

mediapool.bg