Кламер БГ - Новини: Масова стачка парализира Гърция

Масова стачка парализира Гърция

Свят

|
Ср, 02 Окт 2019г. 19:25ч.
Масова стачка парализира Гърция

Гърция беше парализирана в сряда от национална стачка срещу намерение на правителството да ограничи правото на протести и да премахне минималната работна заплата. Транспортът в страната ще заработи едва в четвъртък в 6 часа сутринта.

Хората от различни браншове и сектори, както и представители на опозиция са срещу промените, а синдикатите призоваха правителството да седне на проговори с тях за трудовото законодателство.

"Без споразумение очаквайте стачна есен", предупредиха профсъюзите.

Многохилядни демонстрации се проведоха в цялата страна. Протестите приключиха мирно без инциденти, но в готовност за нови стачки.

Железничарите спряха всички влакове за 24 часа. Фериботи и товарни кораби останаха на котва.

Транспортен хаос настъпи и в центъра на градовете. Гърците пътуваха до работните си места с личните автомобили, а много от тях не успяха да отидат на работа.

Метрото не се движи до утре сутрин в 6 часа. Автобуси и тролеи спират за няколко часа.

Надпис "стачка“ имаше пред затворените банки, училища, университети.

Масово протестираха пенсионери и студенти, предаде БНР.

Държавните болници са в режим за прием само на спешни случаи.

Всички опозиционни партии заявиха, че няма да подкрепят мерките на консервативното правителство при гласуване в парламента.

Журналисти от всички медии също протестират, като за 24 часа са прекъснати новинарските емисии

Препоръчва се на българските граждани, които посещават Гърция или постоянно пребивават в страната, да не разчитат на обществения транспорт, както и да избягват придвижване в центъра на Атина и по-големите градове, тъй като се очакват протести и възможни безредици.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Атина на телефони: +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107

mediapool.bg