Кламер БГ - Новини: Наим Сюлейманоглу е в критимно състояние след мозъчна операция

Наим Сюлейманоглу е в критимно състояние след мозъчна операция

Свят

|
Нед, 12 Ноем 2017г. 11:42ч.
Наим Сюлейманоглу е в критимно състояние след мозъчна операция

Легендата на вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу е в критично състояние, след като в събота вечер по спешност е бил подложен на операция след мозъчен кръвоизлив.

Операцията е продългила около час и половина в болницата Мемориал-Атакьой, където прославеният турски спортист, започнал кариерата си в България, лежи повече от един месец, предаде БТА от Истанбул.

Според съобщение от болницата Мемориал операцията се е наложила поради кръвоизлив в мозъка и свързания с него увеличаващ се оток.

На 26 септември Наим бе приет в болница в критично състояние с диагноза цироза и се налагаше спешно да му се направи трансплантация, за да живее.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се ангажира и за Наим се полагат изключителни грижи в най-добрата болница в Турция.

На 6 октомври му бе извършена животоспасяваща трансплантация на черен дроб, за която донор стана негов приятел. Трансплантацията бе извършена от медицински екип начело с проф. д-р Ялчън Полат. Той заяви снощи, че има опасност за живота на щангиста, който е в реанимация.

По данни на лекарите няма усложнения по отношение на трансплантацията. Но в мозъка на Наим се е образувал оток поради кръвоизлив, който се е увеличавал. Това наложило и операцията по спешност.

Преди около една седмица турският министър на младежта и спорта Осман Ашкън Бак бе на посещение при болния Наим. Той съобщи, че Наим е получил мозъчен кръвоизлив, поради което е в интензивното отделение и е на системи. По думите на министъра лекарите от време навреме приспивали Сюлейманоглу.

Състоянието на Наим остава сериозно, твърдят негови близки. Не се допускат посетители при болния.

Сюлейманоглу е трикратен олимпийски шампион – два пъти в категория до 60 килограма (в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г.) и веднаж в категория до 65 килограма (в Атланта през 1996 г.).

Той има седем световни, две европейски титли и 46 пъти е подобрявал световните рекорди.

mediapool.bg