Кламер БГ - Новини: НАТО ще увеличи силите си в Косово. САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата

НАТО ще увеличи силите си в Косово. САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата

Свят

|
Съб, 30 Септ 2023г. 07:58ч.
НАТО ще увеличи силите си в Косово. САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

НАТО изрази готовност да засили военното си присъствие в Косово за справяне с настоящата ситуация, съобщи световните агенции.

Алиансът не уточни колко точно войници и от кои държави може да бъдат изпратени и евентуално кога, отбелязва Ройтерс.

Британското министерство на отбраната обаче съобщи по-късно, че е предоставило на разположение на силите на НАТО в Косово КейФОР един батальон - тоест между 500 и 650 военни, отбелязва Франс прес.

Представител на НАТО, пожелал анонимност, припомни, че КейФОР вече увеличиха присъствието с в Косово през май, когато там бяха разположени около 500 турски войници. След това те бяха заменени от български и гръцки сили, добави той.

Цитираният източник от НАТО посочи, че КейФОР са готови да направят "допълнителни корекции", ако е необходимо, за да могат да изпълнят своя мироопазващ мандат в Косово.

Ситуацията в Косово е изключително напрегната от 24 септември, когато група въоръжени сърби нападнаха силите на косовската полиция в северното село Банска. При атаката бе убит косовският полицай Африм Буняку, а в последвалата престрелка загинаха трима от нападателите.

Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

mediapool.bg