Кламер БГ - Новини: НАТО готова да приеме Македония още през 2019 г. при смяна на името

НАТО готова да приеме Македония още през 2019 г. при смяна на името

Свят

|
Вт, 02 Окт 2018г. 13:52ч.
НАТО готова да приеме Македония още през 2019 г. при смяна на името

Македония още през 2019 г. може да стане член на НАТО, ако бъде спазено споразумението с Гърция за смяна на името на страната, заяви във вторник генералният секретар на Североатлантическия пакт Йенс Столтенберг на пресконференция преди заседанието на министрите на отбраната на държавите членки на НАТО, която ще се състои на 3 и 4 октомври в Брюксел. От страна на Русия обаче се появи недвусмислено предупреждение да не се извършва опит Скопие "да бъде вкарано в НАТО".

"НАТО е готова да приветства тази страна като 30-ия член на алианса. Но единственият начин да влезе в алианса е да се изпълни споразумението за смяната на името – друг път няма. Очаквам да завършим този процес през януари догодина", каза Столтенберг.

Коментарът му е по повод проведения в неделя референдум в Бившата югославска република Македония (БЮРМ) с въпрос за подкрепата на членството в ЕС и НАТО и споразумението с Гърция за смяна на името на държавата на Република Северна Македония. Макар допитването, което има консултативен, а не задължителен характер, да не събра необходимата активност от 50 процента плюс един глас, над 90 процента от далите своя вот отговориха положително. Това се приема като успех от страна на премиера на страната Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Не са изключени обаче предсрочни избори в страната.

В тази ситуация Русия застана на страната на македонския президент Георге Иванов, който обяви договора, сключен с Гърция за смяна на името, за "нарушение на международното право". Според съобщение на външното министерство споразумението противоречи и на македонската конституция.

"Независимо от факта, че две трети от населението на Македония не поддържат Преспанското споразумение (договора с Гърция - бел. ред.), резултатите бяха незабавно приветствани от ръководствата на ЕС и НАТО, а също така и Вашингтон", гласи позицията на руското външно министерство. "Налице е стремеж да се осигури ускорено вкарване на Скопие в НАТО независимо от мнението на македонския народ", допълва се в него.

Според Москва, резултатите от референдума "недвусмислено свидетелстват, че македонските избиратели предпочетоха да бойкотират грубо налаганите извън Скопие и Атина решения". "Водещи политици от страни в НАТО и ЕС непосредствено участваха в пропагандистка кампания, без да се стесняват да се месят във вътрешните работи на тази балканска страна.

Нашата принципна позиция остава без промяна: дългосрочното решение може да бъде намерено само от самите страни, без вмешателство отвън, единствено в рамките на правото и с опора на широка обществена поддръжка. Преспанският договор не съответства на тази критерии", посочват още от вътрешното ведомство на Русия

На свой ред генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че макар референдумът за преименуването на Македония да се приема за невалиден, е важно това, че мнозинството от гласувалите са подкрепили споразумението от Преспа.

Разпадането на Република Македония би бил най-лошият сценарий на развитие на събитията в тази страна, ако там възникне нестабилност, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в интервю за гръцката телевизия ЕРТ, цитирано от БТА.

Според него

сътрудничеството между Гърция и Македония е най-добрата политика за бъдещето на Балканите.

Кодзиас също така припомни, че референдумът в БЮРМ не е условие или предпоставка за реализацията на Преспанското споразумение, тъй като референдумът е консултативен.

Коментирайки позицията на македонските опозиционни партии, които призоваха към бойкот на референдума, гръцкият министър каза, че те са предпочели да се въздържат от гласуване, тъй като в противен случай щяха да претърпят фиаско.

Кодзиас посочи, че реалният електорат на БЮРМ е 1.2 милиона избиратели, а не 1.8 милиона души, както е записано в избирателните списъци. По думите му гласовете "за" са били абсолютно мнозинство, независимо от получените близо 37 процента сред регистрираните избиратели на референдума в неделя. Кодзиас заяви също, че премиерът Зоран Заев е получил със 100 хиляди гласа повече в сравнение с предишните парламентарни избори, което потвърждава неговото господство на политическата сцена на БЮРМ.

Отговаряйки на въпрос какво ще стане след референдума, Кодзиас каза, че в БЮРМ има особен парламентарен процес, който ние сме длъжни да уважаваме. Според неговото мнение в случай на предсрочни избори в БЮРМ Зоран Заев ще удържи победа. Ако Заев не успее да победи в парламента /при гласуването на поправките в конституцията/, той ще победи на предсрочни избори и ще придвижва напред Преспанското споразумение, каза гръцкият външен министър.

Според него споразумението Атина-Скопие трябва да влезе в гръцкия парламент за ратификация през март идната година. След като приключат всички процедури от страна на БЮРМ, ще има незабавна ратификация от гръцка страна, увери Кодзиас.

mediapool.bg