Кламер БГ - Новини: Монсеньор Пицабала: Ерусалим е град на мира и не може да има мир, ако някой е изключен от него

Монсеньор Пицабала: Ерусалим е град на мира и не може да има мир, ако някой е изключен от него

Свят

|
Пон, 25 Дек 2017г. 08:15ч.
Монсеньор Пицабала: Ерусалим е град на мира и не може да има мир, ако някой е изключен от него

Напрежението в Близкия изток, породено от въпроса за Ерусалим и решението на Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел, намери отражение и в среднощната рождествена литургия, която традиционно се отслужва във Витлеем, съобщиха световните агенции.

Най-висшият римокатолически духовник в Близкия изток монсеньор Пиербатиста Пицабала, отслужил литургията в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас в Църквата на Рождество Христово, призова за кураж християните, които "са обезпокоени и може би ужасени от намаляването на броя им в един регион, обхванат от вълнения".

"Ерусалим е град на мира и не може да има мир, ако някой е изключен от него".

Така той продължи да се придържа към принципа, че Ерусалим трябва да остане град на два народа и на три религии.

"Ерусалим е нашата майка и ако майката изгуби някое от децата си, тя не може да намери покой, затова нека се молим за Ерусалим", заяви Пицабала, който е апостолически администратор на Латинската патриаршия на Ерусалим.

Той призова онези, които имат властта, за да взимат решения за бъдещето, да имат кураж и да не се страхуват да рискуват и да не се отказват от визията си.

"Днес ние повече от всякога се нуждаем вие да водите една наистина сериозна политика. Въпреки многото разочарования от миналото и от тези дни, останете решителни и не се отказвайте от това да имате визия", каза Пицабала на политиците.

После той призова християните да се радват днес заради Рождество Христово въпреки всички трудности.

Хиляди поклонници, местни жители и туристи се стекоха във Витлеем, родното място на Исус Христос, за среднощната рождествена служба. Празничното настроение обаче бе помрачено от почти всекидневните протести в палестинските територии срещу решението на Тръмп за Ерусалим. На Бъдни вечер се изля и силен дъжд.

За да отслужи литургията във Витлеем, Пицабала дойде от Ерусалим с кортеж, като премина през израелски пропускателен пункт. Неговата черна лимузина бе ескортирана от група мъже на мотоциклети, някои от които носеха червените шапки на Дядо Коледа.

mediapool.bg