Кламер БГ - Новини: Меркосур и ЕС са близо до споразумение за зона за свободна търговия

Меркосур и ЕС са близо до споразумение за зона за свободна търговия

Свят

|
Пет, 07 Юни 2019г. 13:26ч.
Меркосур и ЕС са близо до споразумение за зона за свободна търговия

Южноамериканският търговски блок Меркосур и Европейският съюз са близо до постигането на споразумение за зона за свободна търговия, казаха вчера президентите на Бразилия и Аржентина, цитирани от ДПА.

"Много сме близо до споразумение с ЕС", каза аржентинският президент Маурисио Макри. "Всички ще спечелим" от такова споразумение, "Аржентина, Бразилия и другите страни от блока", каза бразилският му колега Жаир Болсонаро, който е на посещение в Аржентина.

От 1999 г. се водят преговори за такова споразумение, но те са в застой заради въпроси като мита и достъп на селскостопански продукти. Особено се страхуват от такава спогодба производителите на месо в Европа, отбеляза Франс прес.

Зоната за свободна търговия ще е една от най-големите в света, с около 800 милиона души. В Меркосур участват Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Членството на Венецуела бе преустановено през 2016 г.

Двамата консервативни лидери заявиха отново ангажимента си да помогнат на опозицията във Венецуела да вземе властта и да отстрани президента Николас Мадуро.

"Ще направим каквото можем, за да бъде възстановена демокрацията във Венецуела", каза Макри.

"Цяла Южна Америка се тревожи да не се появят други Венецуели в региона", добави Болсонаро.

mediapool.bg