Кламер БГ - Новини: Най-големите европейски държави признаха Гуайдо за лидер на Венецуела

Най-големите европейски държави признаха Гуайдо за лидер на Венецуела

Свят

|
Пон, 04 Фев 2019г. 13:12ч.
Най-големите европейски държави признаха Гуайдо за лидер на Венецуела

Великобритания, Германия, Испания, Франция и други европейски държави официално признаха в понеделник опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен лидер на Венецуела на мястото на президента Николас Мадуро, който докара страната до хаос и нищета.

Засега България не е обявила кого смята за легитимен лидер на Венецуела. В края на миналата седмица стана ясно, че Италия е единствената страна, която е блокирала обща позиция на ЕС в подкрепа на Гуайдо.

В понеделник в съгласувана акция най-големите европейски страни признаха младия председател на Националното събрание на Венецуела. Той бе подкрепен и от Дания, Швеция, Австрия, Полша, Холандия, Португалия, Латвия и други. Преди това той получи легитимация от САЩ и много латиноамерикански страни, включително Колумбия и Бразилия.

"Николас Мадуро не организира президентски избори в осемдневния срок, който му дадохме. Вследствие на това Великобритания и европейските и съюзници признават Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент в съответствие с венецуелската конституция, докато стане възможно организирането на легитимни избори", написа в Туитър британският външен министър Джереми Хънт.

В понеделник се провежда нова среща на външните министри от Европейския съюз в Брюксел. Датският външен министър Андерс Самуелсен каза, че предстои важна декларация на ЕС, но не е ясно дали има промяна в позицията на Италия.

"Приветствам аналогичните декларации на ключовите партньори от ЕС. Предстои важна декларация на ЕС", заяви Самуелсен.

Така Европа засилва все повече натиска срещу Мадуро, който на този етап не дава сигнали, че е готов да свика нови президентски избори.

ЕС не може да стигне до обща позиция

Големите европейски държави не подкрепят евентуална военна интервенция, за каквато неведнъж намекна президентът на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва британското издание "Гардиън".

Вестникът припомня обаче, че ЕС не е успял да стигне до обща позиция. Италианското антисистемно "Движение 5 звезди", част от управляващата коалиция в Италия, се обяви против признаването на Гуайдо.

Разделение по този въпрос обаче съществува не само в италианската управляваща коалиция, но и вътре в движението.

Вицепремиерът на Италия и лидер на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо заяви, че е против признаването на Гуайдо, защото венецуелският опозиционен лидер не е избран от народа.

Мадуро плаши с гражданска война

На този фон Мадуро заяви, че не може да изключи възможността за гражданска война на фона на силен международен натиск да сдаде властта, предаде Би Би Си.

В телевизионно интервю той категорично отхвърли ултиматума на западноевропейски страни за предсрочни президентски избори. Мадуро предупреди, че американският му колега "Доналд Тръмп ще напусне Белия дом, опетнен с кръв", ако се намеси в кризата в латиноамериканската страна.

Коментарът бе направен по повод думите на Тръмп, че не изключва употреба на сила във Венецуела.

Мадуро към Тръмп: Искате да повторите Виетнам в Латинска Америка

"Нима искате да повторите Виетнам в Латинска Америка?“, попита реторично Мадуро американския държавен глава.

"Не приемаме ултиматуми от никого. Отказвам да свикам избори в настоящия момент - ще има избори през 2024 г. Не ни интересува какво казва Европа", заяви Мадуро в излъчено по телевизията интервю.

До политическото напрежение във Венецуела се стигна, след като в края на миналия месец опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент и получи мощната подкрепа на САЩ.

Вчера Гуайдо бе поздравен за "смелостта и куража“ от канадския премиер Джъстин Трюдо, който подчерта необходимостта от "нови свободни избори“.

В допълнение на САЩ и Канада, Франция, Германия, Испания, Холандия, Португалия и Великобритания обявиха подкрепа за Гуайдо.

От другата страна поддръжниците на Мадуро са Русия, Китай и Иран.

mediapool.bg