Кламер БГ - Новини: Лъжливи новини помогнали за разпалването на насилието в Кемниц

Лъжливи новини помогнали за разпалването на насилието в Кемниц

Свят

|
Ср, 29 Авг 2018г. 13:09ч.
Лъжливи новини помогнали за разпалването на насилието в Кемниц

Разпространяването на дезинформация по социалните медии е помогнало за разпалване на насилието в източногермански град Кемниц през последните два дни, заяви днес министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, цитиран от ДПА.

"Трябва да признаем, че мобилизацията по интернет беше по-силна отколкото в миналото", каза той във вторник вечерта.

Смъртта на 35-годишен германец, вероятно убит от двама кандидати за убежище - иракчанин и сириец, - в ранните часове на неделя породиха двудневни протести. Те отчасти бяха подсилени от невярното твърдение, че убитият се е намесил в защита на жена. Впоследствие полицията отрече това твърдение, разпространено от крайнодесни групи и организатора на митинга "За Кемниц" в социалните медии. Напрежението се засили заради фалшиви съобщения в интернет, че още един мъж е бил убит.

По думите на Кречмер последвалата гневна реакция е била основана на "ксенофобски коментари, невярна информация и конспиративни теории и на лъжливи новини".

Полицията съобщи, че 35-годишният мъж е бил прободен с нож при спречкване между две групи мъже, сред които са били и двамата предполагаеми извършители. Заподозрените са в ареста и са разследвани за убийство. Митингът, предизвикан от убийството, събра около 6000 демонстранти и около хиляда контрадемонстранти. В сблъсъците бяха ранени двама полицаи, деветима десни активисти и деветима техни опоненти.

Главният редактор на местния всекидневник "Freie Presse" Торстен Кледиц каза пред Дойче веле, че неговите колеги са се опитали да се преборят с фалшивите информации, циркулиращи онлайн.

"В този случай не успяхме да удържим нещата. Дори добрата журналистика има предел на влияние, когато се опитва да коригира информация, която вече е налице", коментира той. Според него подлагането на такава информация на проверка на фактите крие свои рискове: "Когато оспорваш слух с факти, в същото време автоматично разпространяваш слуха. И накрая в съзнанието на хората остава не опровержението, а слухът".

Полицията казва, че 35-годишният германец е бил прободен с нож по време на стълкновение между две групи мъже, включително заподозрените, които са задържани в ареста и разследвани за предумишлено убийство.

Вътрешният министър на Саксония Роланд Вьолер съобщи, че десните групи са се договорили с футболни ултраси да мобилизират хора от цяла Германия да пристигнат в Кемниц за масова демонстрация против мигрантите.

Говорител на полицията призна, че полицаите в Кемниц, на брой 591, са били недостатъчни, за да успеят да разделят двата враждуващи лагера.

Председателят на федералния полицейски синдикат Оливер Малхо каза, че недостигът от хиляди полицейски служители през последните години е причината за недостатъчния контрол върху дясното насилие, предаде ДПА.

Той обърна внимание на нарастващата тенденция за формиране на граждански патрули в Германия. Когато държавата вече не се възприема като способна да защити гражданите, гражданите вземат закона в свои ръце започват да организират групи за самоотбрана, поясни Малхо.

Прокуратурата съобщи, че 10 човека са разследвани за това, че са протегнали ръка в нацистки поздрав по време на уличните протести в понеделник. В Германия са незаконни всички символи, изображения, слогани, униформи, песни и знаци в прослава на нацитския режим (1933-1945), включително отдаването на поздрав с вдигната дясна ръка, свързан с личния култ към Адолф Хитлер.

"Който мисли, че демокрацията не е в опасност, трябва да гледа записите от Кемниц", пише в редакционна статия германският вестник "Швабише цайтунг", с което обобщава общото настроение в Германия.

За същото свидетелства и пост в Туитър на турската общност в Германия: "Страна, където погромите се определят като протести, където десни и леви групи се поставят на едно и също равнище и където расизмът се определя като консервативен завой, е загубила всичко".

Ангела Меркел осъди недвусмислено насилието в неделя и понеделник. Но главният й противник, вътрешният министър Хорст Зеехофер, не реагира толкова бързо. Той коментира едва вчера следобед, като заяви, че полицията в Саксония е в трудна ситуация и предложи федерална помощ. Мнозина представители на германската левица всъщност обвиняват баварския политик, че с подкрепата си за твърда антимигрантска политика е помогнал за това нагорещяване на социалния климат.

mediapool.bg