Кламер БГ - Новини: "Локхийд Мартин": При покупка на F-16 България няма да има никакви скрити разходи

"Локхийд Мартин": При покупка на F-16 България няма да има никакви скрити разходи

Свят

|
Ср, 02 Ян 2019г. 16:42ч.
"Локхийд Мартин": При покупка на F-16 България няма да има никакви скрити разходи

Американската фирма "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), която произвежда предпочетените от българското правителство изтребители F-16 Block 70, обяви, че при евентуална бъдеща сделка за закупуването им няма да има никакви скрити разходи.

"Офертата ни за F-16 блок 70 за България включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи. На България няма да й се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им, които водят до допълнителни разходи и несигурност при другите оферти", посочва Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин", цитиран от представителството на компанията в България.

В навечерието на Коледа министрите на отбраната и икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов представиха доклада си, според който България трябва да закупи предлаганите от САЩ и "Локхийд Мартин" изтребители. Предложението в момента е на етап междуведомствено съгласуване и се очаква по-късно през януари да бъде разгледано от правителството.

Според "Локхийд Мартин" изтребителят F-16 Block 70 отговаря "идеално на потребностите на българската национална отбрана, и ще е гаранция, че военновъздушните сили ще използват най-модерния изтребител от 4-то поколение".

"Името F-16 остава същото, но последното поколение Block 70 е съвсем различен самолет – част от цялостен пакет решения, които ще осигурят на България един от най-модерните и надеждни самолети на въоръжение в НАТО в Европа. Екипиран с модерни оръжия, включени в предложената от нас цена, той ще даде много повече, отколкото обикновена охрана на въздушното пространство", заявява Джeймс Робинсън.

Правителството обаче тепърва ще трябва да договори конкретните параметри на бъдещата сделка в междудържавни разговори. Американската оферта надвишава заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС, но САЩ и "Локхийд Мартин" обявиха, че са готови да обсъдят намаляването на разходите. Освен това се очаква правителството да приеме предложението на Каракачанов и Караниколов и да предложи на парламента възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна, което ще направи по-лесни преговорите.

Друго от условията, които американците биха изпълнили трудно, е да доставят първите изтребители до две години след подписването на договора.

В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина.

"Новият завод в Грийнвил, щат Южна Каролина, САЩ, скоро ще започне производството на F-16 блок 70 за Бахрейн и Словакия. Това е и мястото, където ще бъдат произведени самолетите за България. В него се използва същото оборудване и същата база за доставки с голям опит, произвели хиляди F-16 във Форт Уърт, щат Тексас, като по този начин се елиминират рисковете, свързани с производството на новите самолети", посочват от компанията в съобщението си до медиите.

От "Локхийд Мартин" припомнят още, че F-16 Block 70 разполага с многоцелеви радар (AESA), базиран на технология, използван във F-22 и F-35. Радарът може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, значително повече от другите изтребители от четвърто поколение.

"В допълнение към осигуряването на модерни и надеждни изтребители за България, Lockheed Martin потвърждава ангажимента си за програма, която ще донесе икономически и индустриални ползи за България. Компанията, която има клиенти в повече от 50 страни по света, разбира важността на партньорството и ще работи с правителствата на САЩ и България за идентифициране на възможности за намаляване на разходите за F-16 блок 70, докато трае процесът по придобиване на изтребителите", допълват от компанията.

"България, която напредва в процеса на придобиване на F-16 Block 70, може да бъде уверена, че ще разполага с доказана, усъвършенствана и модерна система изтребители, която ще гарантира десетилетия на оперативна съвместимост в рамките на конфигурация от стотици самолети, споделяна от военновъздушните сили на много страни от НАТО“, казва Джeймс Робинсън.

Основният конкурент на американската оферта бе предложението на Швеция и СААБ (SAAB) за изтребители Gripen. Според доклада на двамата министри обаче има опасения, че и тази оферта няма да влезе в бюджета на проекта от 1.8 млрд. лева с ДДС. Според ползваната от българските екипи методология предложението на Швеция е с най-висока оценка за оперативна ефективност, а предложението на САЩ - за срок на експлоатация.

От доклада обаче става ясно, че закупуването на нови изтребители Gripen също ще надхвърли бюджета, ако към тях се добави цялото изисквано оборудване и въоръжение.

Швеция е поставила акцента върху предложение за самолет, оборудван за операция Air Policing – охрана на въздушното пространство.За останалото въоръжение и оборудване за довеждане на самолета до "многофункционален", българската страна трябва да придобие по отделни договори съответните лицензии, стойността на които не е включена в общото ценово предложение. Това ще наложи и сключването на допълнителни контракти с трети страни.

От СААБ отхвърлиха резервите на правителството и коментираха, че американската оферта не отговаря на българските изисквания.

mediapool.bg