Кламер БГ - Новини: Лиз Тръс с впечатляваща преднина пред Риши Сунак за премиерския пост

Лиз Тръс с впечатляваща преднина пред Риши Сунак за премиерския пост

Свят

|
Нед, 14 Авг 2022г. 10:08ч.
Лиз Тръс с впечатляваща преднина пред Риши Сунак за премиерския пост

Лиз Тръс

Британският външен министър Лиз Тръс изпреварва с 22 процентни пункта съперника си Риши Сунак в надпреварата за поста министър-председател.

Това са резултатите от проучване сред членове на Консервативната партия, проведено от "Opinium Research", пише Ройтерс .

"Сред анкета между 450 партийни членове, които са решили как ще гласуват на настоящите избори за ръководство, Тръс получава подкрепата на 61%, докато бившият финансов министър Сунак получава 39%", сочи изследването.

Поддръжниците на Сунак твърдят, че той е по-подходящ за поста заради по-доброто му разбиране на икономическите въпроси, и е по-компетентният от двамата кандидати.

Проучването показва "носталгия по Джонсън" сред членовете на Консервативната партия. 63% от тях биха предпочели Джонсън да остане на власт, а не Тръс да ръководи правителството. Преднината на Джонсън срещу Сунак беше още по-голяма – 68%.

Около 200 хиляди консерватори ще избират следващия премиер в британското правителство. Гласуването е по пощата, а победителят трябва да стане известен на 5 септември.

На 7 юли Джонсън подаде оставка, и се оттегли от поста министър-председател и лидер на Консервативната партия.

mediapool.bg