Кламер БГ - Новини: Лидерите от Г-7 се разбрали да засилят диалога с Русия, но че е прекалено рано да я приемат отново

Лидерите от Г-7 се разбрали да засилят диалога с Русия, но че е прекалено рано да я приемат отново

Свят

|
Нед, 25 Авг 2019г. 17:10ч.
Лидерите от Г-7 се разбрали да засилят диалога с Русия, но че е прекалено рано да я приемат отново

Ръководителите от Г-7 на срещата си във френския град Биариц са се разбрали да засилят диалога и координацията с Русия, изключена от групата след анексирането на Крим през 2014 година, но според тях е прекалено рано да я приемат отново в Г-8. Това съобщил в неделя за АФП дипломатически източник.

Седмината лидери, сред които Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, са заели тази позиция снощи на вечерята в началото на тридневния форум, уточни източникът.

"Те са се споразумели по идеята Г-7 да засили диалога и координацията с Русия по сегашните кризи, но са отбелязали, че е прекалено рано да се върнат руснаците на масата", допълни дипломатическият източник.

В навечерието на срещата в Биариц Доналд Тръмп се изказа в подкрепа на възстановяването на Г-8 и завръщането на Русия.Той каза, че е възможно да покани Русия да се присъедини към следващата среща на Г-7 догодина, когато той ще бъде домакин на форума, предаде Асошиейтед прес.

На работната закуска с британския премиер Борис Джонсън преди началото на днешните дискусии в Биариц Тръмп посочи, че мисли да покани руския президент Владимир Путин. Русия беше член на т. нар. Г-8, но беше отстранена през 2014 година след руската инвазия в Украйна.

Европейските страни настояват Русия първо да изпълни Минските споразумения, преди да й бъде позволено да се върне. Тръмп не посочи според какви критерии възнамерява да покани отново Русия, отбелязва АП.

Френският президент Еманюел Макрон, който се срещна с руския си колега Владимир Путин преди седмица, изрази мнението, че е подходящо след време Русия да може да се върне в Г-8, но при условие да бъде намерено решение заедно с Украйна въз основа на Минските споразумения.

Берлин и Лондон също отхвърлиха идеята за връщане на Русия на този етап, а Канада подкрепи тази позиция.

По-късно в неделя Тръмп, цитиран от ДПА, призна, че има разногласия в Г-7 за това дали да бъде поканена Русия обратно в клуба. Той изтъкна, че това би било полезно и позитивно, но че другите не са се съгласили с него.

"Не беше взето решение. Не сме гласували нищо", каза Тръмп пред журналисти на срещата си с Шиндзо Абе.

mediapool.bg