Кламер БГ - Новини: Латвия и Дания са били предупредени за иранските ракетни удари в Ирак

Латвия и Дания са били предупредени за иранските ракетни удари в Ирак

Свят

|
Пет, 10 Ян 2020г. 18:47ч.
Латвия и Дания са били предупредени за иранските ракетни удари в Ирак

Латвийските военни, служещи в мисията в Ирак, са знаели точното време на иранския ракетен удар срещу базата Айн ел Асад, която се използва и от американските военни, каза днес командирът на латвийския контингент в Ирак Андрис Берзинш, цитиран от агенция ЛЕТА.

"Ние знаехме точното време на нападението, затова всичко приключи сравнително добре, - заяви той и добави, че в момента на удара латвийските войници са се намирали на около 4 км от базата. - Атаката (на Иран) беше много мощна. За един от нашите войници това е вече шеста мисия в Ирак и той е бил свидетел на различни атаки, включително минометни обстрели и обстрели с малокалибрени ракети. Според него това е била най-голямата и най-опасна атака от всички в Ирак до днес."

Дания също е получила предупреждение за предстоящата иранска атака срещу две бази в Ирак шест часа предварително. Това й е дало възможност да подготви своя контингент, разположен в едната от двете бази заедно с американските войници там, съобщи датската телевизия Те Ве 2, като цитира неназовани източници.

Датското външно министерство отказа да коментира това съобщение. Не е ясно кой е дал предупреждението и как е било предадено то.

mediapool.bg