Кламер БГ - Новини: Лавров: Запазваме си правото да разполагаме ракети по света

Лавров: Запазваме си правото да разполагаме ракети по света

Свят

|
Четв, 07 Март 2019г. 13:27ч.
Лавров: Запазваме си правото да разполагаме ракети по света

Русия си запазва правото да разполага ракети в различни точки по света. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде БНР.

Ракетите са забранени от от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който излезе и Русия, а САЩ обявиха същото намерение. Според Лавров решение на Вашингтон да се оттегли от споразумението ще даде на Москва свободата да разполага свои ракетни установки в различни части на света.

„Както каза и президентът Путин, ако Съединените щати се оттеглят от договора, те ще могат да разполагат ракетите, забранени от него, в една или друга част на света. Ако някъде се появят ракети американско производство, ние си запазваме правото да направим същото, така че в този район да има и наши ракети“, каза руският външен министър в Абу Даби.

Официалното оттегляне на Русия от договора бе обявено преди няколко дни. „Изхождайки от необходимостта да се приемат неотложни мерки във връзка с нарушението от страна на САЩ на задълженията им по Договора между СССР и САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 8 декември 1987 г., постановявам да се преустанови изпълнението на Договора, докато САЩ не отстранят допуснатите от тях нарушения по него или до прекратяването на действието му”, обяви в свой указ руският президент Владимир Путин.

Обвиненията за нарушаване на договора са взаимни. През февруари Вашингтон обяви, че ще се оттегли от споразумението, защото Русия не го спазва. Американската страна твърди, че има нарушение с наземното базиране на крилатата ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО). Русия отрича тези обвинения.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег е подписан през 1987 г. от тогавашните лидери на САЩ и Русия Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Наскоро в своя статия за вестник „Ведомости” Горбачов заяви, че победител в напдреварата във въоръжаването няма да има.

mediapool.bg