Кламер БГ - Новини: Къде ще паднат отломките от китайската ракета

Къде ще паднат отломките от китайската ракета

Свят

|
Съб, 08 Май 2021г. 20:16ч.
Къде ще паднат отломките от китайската ракета

Шансът отломките от китайската ракета да паднат на сушата е минимален, каза астрофизикът Тихомир Димитров пред бТВ.

"Съществува вероятност да падне и на континентите, но ако говорим за шансове – горе-долу две-трети е шансът да падне в океана, а една-трета на сушата", казва Димитров.

Много малка е вероятността отломки от ракетата да паднат над България, посочва астрофизикът Пенчо Маркишки, цитиран от БНТ.

Рано сутринта в събота около 4:10 тя е преминала над Петричко и била напблюдавана от астрономи любители. Пътят на ракетата може да се проследи в реално време в интернет.

"Нейната траектория се съчетава и с земното въртене, затова се случва по различно време над различни точки от земята в този диапазон от 41,5 северно до 41,5 южно географски ширини. Тъй като самата орбита на ракетата е наклонена под такъв ъгъл спрямо екваториалната равнина на земята и затова е получават тези явления. Колкото до опасност от падане по принцип съществува вероятност ракетата да падне в същия този коментиран диапазон. Колкото за вероятността да се случи това в крайните южните райони на България, възможността е много много много малка", каза Пенчо Маркишки, който е физик в Института по астрономия при БАН и катедра "Астрономия" при СУ.

"Все пак има прогнози, според които около 7:19 минути българско време отломките от нея ще паднат в южните части на тихия океан, като съответно се посочва една точка, намираща се югоизточно от Австралия", каза още Маркишки.

Преди ден ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че американското министерство на отбраната не предвижда да унищожи китайската ракета, която този уикенд би трябвало на навлезе неконтролируемо в атмосферата на нашата планета. Той обаче разкритикува с половин уста Пекин, че е изгубил контрола над ракетата, предаде Франс прес.

"Според последните оценки, които видях, се предвижда на 8 или на 9 май ракетата да се върне без контрол в атмосферата. На този етап не предвиждаме да я унищожим. Надяваме се, че тя ще падне на такова място, на което няма да навреди на никого, в океана или на подобно място. Надяваме се", заяви тогава Остин.

Китай изстреля миналата седмица първия от трите елемента на космическата си станция. Този елемент беше изведен в орбита от ракетата Чанчжън 5В. Именно тази ракета трябва да се приземи в идните дни, но не се знае къде ще стане това.

mediapool.bg